Het Erasmus MC stevent dit jaar af op een verlies van 20 miljoen euro. Het zou het vierde jaar op rij zijn dat het academisch ziekenhuis afsluit met een tekort.

Dat schreef RTV Rijnmond maandagavond. Precieze cijfers over het tekort van 2013 kunnen nog niet met zekerheid genoemd worden tot het jaarverslag af is, in juni 2014. Maar op dit moment verwacht het ziekenhuis een negatief resultaat van ongeveer 20 miljoen euro, bevestigt persvoorlichter David Drexhage. Het verlies is ongeveer twee keer zo groot als vorig jaar, toen het tekort van 10 miljoen minder groot was dan verwacht. Het Erasmus MC heeft een jaaromzet van ruim 1,2 miljard euro.

Tegenvallers

Het tekort is onder andere te wijten aan Haagse bezuinigingen op academische ziekenhuizen en eenmalige tegenvallers. De grootste tegenvaller is waarschijnlijk de nieuwe mega-apotheek van 20 miljoen. Een aantal partners stapte uit dat project, waardoor het Erasmus MC de kosten alleen moet dragen. Ook komt er steeds minder geld binnen voor onderzoek. Hoe sterk die afname is, wordt pas bekend in het jaarverslag.

Bezuinigingsmaatregelen

In het AD Rotterdam van dinsdag staat dat vakbond CNV nieuwe bezuinigingsplannen verwacht, maar dat is volgens Drexhage op dit moment niet aan de orde. Er zijn eerder al bezuinigingsmaatregelen genomen, zoals het project ‘beter met minder’. Afdelingen moeten beter samenwerken en de inkoop wordt gestroomlijnd. Daarnaast geldt er een vacaturestop, zodat functies met natuurlijk verloop verdwijnen en er geen gedwongen ontslagen vallen. Hoog urgente vacatures worden wel ingevuld. TF