In As I left my father’s house vertellen drie vluchtelingen hun verhaal. De voorstelling speelt woensdagavond in het Erasmus Paviljoen, ter ere van het 100-jarig bestaan van de EUR en het 65-jarige jubileum van het UAF.

Bright O. Richards vluchtte uit Liberia en studeerde met steun van het UAF, de stichting die hoog opgeleide vluchtelingen aan een studie helpt, aan de Filmacademie en de Toneelschool. Woensdagavond speelt in het Erasmus Paviljoen zijn voorstelling As I left my father’s house, waarin drie vluchtelingen hun verhaal tellen. Richards is initiatiefnemer en een van de acteurs.

“Hoe vind je in een nieuw land de woorden om te beschrijven wat in een andere cultuur heeft plaatsgevonden?” Volgens Richards moeten we vluchtelingen bekijken vanuit een ander perspectief. Hij wil met As I left my father’s house laten zien dat vluchten over kwetsbaarheid gaat.

Waarom heb je deze voorstelling gemaakt?

“Ik ben in 2010 met dit project begonnen omdat ik vluchtelingen wilde neerzetten als bruggenbouwers. En als antwoord op de interculturele en interreligieuze uitdaging waar Nederland voor stond. Ik zie vluchtelingen als mensen die deze religieuze en culturele diversiteit moeten kunnen overbruggen. De dialoog over migratie moeten we vanuit dat perspectief bekijken. Niet vanuit een wettelijk perspectief.”

Religie speelt een belangrijke rol in de voorstelling. Waarom heb je daar voor gekozen?

“Er wordt een parallel getrokken tussen het leven van religieuze profeten met de vluchtelingen van nu. Mohammed, Jezus of Mozes waren afhankelijk van mensen in het gastland. Dat geldt ook voor vluchtelingen van nu, die hebben ondersteuning nodig van mensen in hun nieuwe land. Misschien zit er wel een nieuwe Jezus, Mohammed of Mozes tussen die vluchtelingen in asielzoekerscentra.”

Je bent zelf gevlucht uit Liberia. Kunnen we jouw ervaringen herkennen?

“Ja, zeker. De voorstelling bestaat uit drie verhalen, een daarvan is het mijne. De andere verhalen zijn van een vriend die Joods is en een vriend die moslim is. Ook de kracht van onderwijs komt terug. Zonder onderwijs zou ik dit niet kunnen doen.”

Waarom moeten we woensdag komen kijken?

“Prachtige muziek, mooie poëtische teksten en goed spel. Woensdag zie je iets wat je bijna nooit ervaart. Je zult zien dat religieuze en culturele diversiteit een zegen kunnen zijn.”

Woensdagavond om 20.00 uur is As I left my father’s house te zien in het Erasmus Paviljoen. Na afloop is er een gesprek met het publiek, UAF-directeur Mardjan Seighali en emeritus hoogleraar, UAF-alumnus en EUR-alumnus Solomon Cohen. TF