He, is dat een nieuw kunstwerk voor de hoofdingang van het E-gebouw? Nee, weet de oplettende student of medewerker; ‘De civilitate’ uit 1996 van kunstenaar Ad Haring heeft alleen een nieuwe plek gekregen.

Voor de bouw van de ondergrondse parkeergarage stond het portret van Erasmus op de rotonde van de hoofdingang van de campus aan de Burgemeester Oudlaan. De titel van het glasreliëf slaat op het boek ‘De civilitate morum puerilium’ van de grote denker uit 1530 en is een handleiding voor jongelui voor het aanleren van goede manieren, staat in de online toelichting op de kunstroute.

Het is een van de werken die door vele verbouwingen een andere plek heeft gekregen. Carmen Heijmerink van Kunstzaken is tevreden met de nieuwe locatie, ook omdat nu duidelijker is wat de voor- en achterkant is. Het glasreliëf wordt nog verfraaid met verlichting. En daarmee wordt niet de lantaarnpaal bedoeld die wat ongelukkig voor het kunstwerk staat. LJ