Henk Schmidt nam op 8 november afscheid als rector magnificus van de EUR. Bijna veertig jaar maakte hij zich als wetenschapper, hoogleraar, decaan en als rector sterk voor beter onderwijs. Negen citaten van anderen over de man van N=N.

“Ik herinner me zijn enorme gevoel voor humor en dramatiek. Als Henk een lezing geeft, is hij een acteur.”

Pauline van Zetten, oud-collega van de Universiteit Maastricht, nu hoofd Onderwijszaken Faculty of Health, Medicine and Life Sciences.

“Hij was vroeger typisch zo’n slim jongetje, dat niet genoeg geactiveerd is.”

Ronald van den Bos, directeur Institutional Development Office EUR, werkte met Schmidt onder andere aan het N=N dossier.

“Hij heeft aan de basis gestaan van het medisch onderwijs; het verschil gemaakt in het onderzoek naar de vraag: Hoe word je een expert? Nog steeds citeert iedereen zijn werk.”

Italo Masiello, Scientific Secretary of the Prize Committee of the Karolinska Institutet Prize for Research in Medical Education. Schmidt won de prijs in 2004.

“Het beste is niet goed genoeg, maar hij gaat er nooit met de knoet over.”

Henk van der Molen, collega en vriend, decaan Faculteit der Sociale Wetenschappen.

“De EUR nodigde hem eind jaren 90 uit als pgo-goeroe op een congres. Hij wilde daar niet voor betaald worden, maar vroeg om een overnachting voor hem en zijn vrouw in Hotel New York. Hij was zeer gecharmeerd van Rotterdam.”

Ton van der Pijl, secretaris van het College van Bestuur, destijds hoofd Onderwijszaken.

“Hij heeft het onderwijs aan de EUR blijvend veranderd. Toen hij kwam met zijn voorstel voor de invoering van N=N zaten wij te stuiteren; dit is een revolutie.”

Ronald van den Bos

“Henk Schmidt is geen typische bestuurder, en dat is een compliment. Hij is iemand met een visie, niet iemand die alleen beleid uitvoert.”

Rens van Rijn, bijna afgestudeerd Rechten en Economie, lid Universiteitsraad 2010-2012

“Een rector die genereus en geestig is, die zijn collega’s de ruimte geeft en goed weet wat hij wil bereiken.”

Pauline van der Meer Mohr, voorzitter College van Bestuur.

“Hij zoekt altijd vernieuwing in het onderwijs. Ook nu hij weer college geeft aan bachelorstudenten, denkt hij: hoe kunnen we colleges beter maken, hoe maken we het nog activerender.”

Henk van der Molen

Schmidt gaat in EM #7, die vandaag verschijnt, uitgebreid in op deze uitspraken.