Het is een heuse primeur op de Erasmus Universiteit: een college van 24 uur. Onder de naam sEURious Solutions kunnen geïnteresseerden op 19 december een etmaal doorbrengen in de C-hal en het Erasmus Paviljoen.

Zelfs voor de grootste studiebol is een etmaal in de collegebanken normaal gesproken teveel van het goede. Maar sEURious Solutions is dan ook geen normaal college, en je komt er ook niet zomaar in. De bedoeling is dat deelnemers bieden op de 170 stoelen – vanaf 50 euro – en alleen de hoogste bieders krijgen toegang. De veiling start op 9 november en om geld bij elkaar te krijgen, raadt de organisatie aan om sponsorgeld op te halen bij familie, vrienden, (sport)vereniging, buren of huisgenoten.

Gebrek aan hygiëne

Het geld dat de elfkoppige organisatie (bestaande uit voornamelijk ESHCC-studenten) op deze manier ophaalt, gaat naar Serious Request van 3fm. Elk jaar zamelt  de radiozender in de week voor kerst met ‘het glazen huis’ geld in voor een ‘stille ramp’. Dit jaar wil 3fm hulp bieden aan kinderen die onnodig sterven aan (de gevolgen van) diarree, omdat er gebrek is aan hygiënisch drinkwater, zeep en toiletten.

Balkenende en Ploumen

“De sprekers zullen, elk vanuit hun eigen vakgebied, oplossingen aandragen voor de problematiek waar 3fm zich hard voor maakt”, licht derdejaars Geschiedenis Lizet van Alphen toe. “Ter afwisseling komen er ook genoeg ‘lichte’ colleges, waaronder een cabaretier, maar welke dat wordt is nog onduidelijk.” Grote vraag is voor welke sprekers geïnteresseerden hun euro’s mogen neertellen. Oud-premier Jan Peter Balkenende en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen, staan al genoteerd.

Zin in het marathoncollege?

Uiteindelijk zijn de 170 hoogste bieders verzekerd van een kaartje, waarbij ook drie maaltijden zijn inbegrepen. De colleges zijn niet alleen voor EUR-studenten en -medewerkers; iedereen is welkom. Het evenement begint op 19 december om 10.00 uur en duurt dus tot 20 december om 10.00 uur. Meer weten? Kijk dan op de website van sEURious Solutions. MvS

 Het team van sEURious Solutions.