De viering van het eeuwfeest van de universiteit zit er op. Ruim tweeduizend mensen woonden vrijdag 8 november de officiële ceremonie en het avondprogramma in De Doelen bij.

In de middag was er een gevarieerd programma waarin naast een terugblik op de historie van de universiteit ook vanuit alle acht faculteiten en instituten eredoctoraten werden uitgereikt. Het programma in aanwezigheid van prinses Beatrix werd opgeluisterd door optredens van studentenkoor Rotterdamsch Schoon en het Hofpleintheater.

vlnr: Scheidend rector magnificus Henk Schmidt, eredoctor Steven Levitt en erepromotor Robert Dur

Nieuwe rector

Tevens droeg Henk Schmidt aan het einde van de viering zijn rectorsketen over aan de nieuwe rector magnificus Huib Pols. Schmidt had de avond er voor uit handen van collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van de Nederlandsche Leeuw ontvangen.

Pols benadrukte in zijn maiden speech dat studenten zich steeds meer als consument gedragen, omdat ze kunnen kiezen een reeks van studies, overal ter wereld. “Wij moeten onze studenten voorzien van bredere, diepgaandere en meer opwindende vormen van onderwijs.” Een middel daartoe zijn online colleges. Daarnaast moet meer energie worden gestopt in een goede start van studenten op de arbeidsmarkt, aldus Pols, die ook stelde dat de Erasmus Universiteit zich nog meer zal richten op internationale studenten. Tenslotte benadrukte hij het belang van samenwerking tussen faculteiten en universiteiten om zo ‘kritische massa’ in Europa te bereiken.

Cadeautje gemeente

De gemeente Rotterdam had nog een cadeau voor de universiteit. Voor het optreden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest kondigde wethouder Korrie Louwes van hoger onderwijs, aan dat er een bankje en een beeldengroep komt bij het University College aan de Nieuwmarkt.

Feest gaat door

Overigens is er dit en volgend jaar nog een aantal evenementen dat in het teken staan van het honderdjarig bestaan van de universiteit, waaronder de Universities Games in juli volgend jaar. WG/foto Michelle Muus