Dit jaar hebben bijna drie keer zoveel medewerkers als vorig jaar een sportkaart van Erasmus Sport aangeschaft; 450 tegenover 180 vorig jaar. Hoe kan dat?

Navraag bij een aantal nieuwe sportkaarthouders leert dat de lage prijs een belangrijke reden was voor de aanschaf. Daarmee kunnen ze een jaar lang onbeperkt sporten, inclusief fitness. De afdeling personeelszaken besloot maximaal driehonderd kaarten te subsidiëren, waardoor die geen 149, maar 99 euro kostten. Met de forse stijging in de kaartverkoop is de opzet van personeelszaken – meer medewerkers aan het sporten krijgen – geslaagd. Erasmus Sport kreeg ook hulp van de afdeling Marketing & Communicatie, die de actie onder de aandacht van de medewerkers bracht.

Geen smoezen meer

De aanbieding was blijkbaar nodig om medewerkers over de streep te trekken. “En een aantal andere smoezen kunnen ook niet meer aangedragen worden om niet te komen sporten”, lacht Jon de Ruijter, directeur van Erasmus Sport. Hij doelt daarmee op de fitnessruimte die nu helemaal is vernieuwd, de verouderde spinningfietsen die zijn vervangen en de aanwezigheid van aparte douchehokjes. In de tevredenheidsenquête van twee jaar geleden noemden medewerkers dit als verbeterpunten. “Dat heeft blijkbaar geholpen.”  De fitnessruimte is overigens gerealiseerd met financiële hulp van zorgverzekeraar Zilveren Kruis Achmea.

Uurtje sporten in de baas zijn tijd?

Patricia van Geffen van de studentadministratie heeft – na een stop van drie jaar – weer een jaarkaart gekocht en gaat in haar lunchpauze fitnessen en squashen om haar conditie op peil te houden. “Het is echt goedkoop en het is fijn dat er nu ook douchehokjes zijn.” Van Geffen vindt dat de universiteit best een uurtje per week aan medewerkers mag schenken om te sporten. “Ik vergelijk het met rokers. Die worden eigenlijk beloond met vrije tijd doordat zij een paar keer per dag naar buiten gaan voor een sigaret. Stimuleer mensen dus nog meer om lekker te sporten, want dat is goed tegen het ziekteverzuim.”

Extra’s bieden

In totaal heeft Erasmus Sport dit studiejaar al 5500 kaarten verkocht; ook het aantal studentleden is gestegen in vergelijking met vorig jaar. En dat is belangrijk volgens De Ruijter. “We moeten het vooral hebben van de kaartverkoop, en niet teveel leunen op subsidie van de universiteit bijvoorbeeld. Daarom proberen we sporters steeds meer te bieden.” Binnenkort kunnen kaarthouders bijvoorbeeld gaan schaatsen op de nieuwe ijsbaan bij de hockeyvelden van Leonidas. Ook is De Ruijter bezig met Rotterdamse zwembaden en de wielerbaan bij Ahoy, om daar met je sportkaart terecht te kunnen tegen een gereduceerd tarief. LJ