Het Erasmus Paviljoen is twee maanden open en nu al zouden de prijzen op de menukaart zijn gestegen. Hoe zit dat?

Ruben Cieremans, die het paviljoen exploiteert tot 1 januari, zucht aan de telefoon op de vraag waarom de prijzen zijn gestegen. “Waarom belt een journalist altijd over prijzen, en nooit eens over hoe lekker de koffie is?” Toch hij legt hij graag uit waarom sommige prijzen iets zijn verhoogd.

‘Dubbeltje’ duurder

Volgens hem is het Erasmus Paviljoen is een stichting en wil dus geen winst maken. Tegelijkertijd is de huur van het pand aan de forse kant, onder andere door duurzame snufjes (in de grond zitten een warmte- en koudeopslag die het paviljoen verwarmen en koelen). Nu het paviljoen twee maanden draait, zag Cieremans in dat hij wat wijzigingen moest aanbrengen om aan het eind van het jaar quitte te spelen. Daarom besloot hij om een paar gerechten van de menukaart te schrappen, zoals de steak, en om de prijs van een broodje of soep te verhogen met respectievelijk tien en twintig cent. Nog steeds zit het paviljoen onder het prijsniveau van horeca in het centrum.

‘Brood van Jordy’

Hij had er ook voor kunnen kiezen om kosten te besparen op de inkoop van producten, maar hij wil de kwaliteit daarvan overeind houden. “We willen biologisch vlees en dito groenten van lokale aanbieders blijven serveren, en brood van Jordy bijvoorbeeld.” Concessies doen met de openingstijden was een andere manier geweest om kosten te besparen, maar ook dat vond hij geen optie. Wel zijn de openingstijden op zaterdag veranderd; nu is het paviljoen open van 13.00 tot 18.00 uur.

Studenten in bediening

Als Cieremans de balans opmaakt na twee maanden is hij erg tevreden over hoe het paviljoen loopt. “Het bruist en dat was de opdracht van de universiteit. En er lopen leuke jonge mensen in de bediening, waarvan driekwart student is op de EUR.” Aan de reacties op de facebookpagina merkt hij dat studenten en medewerkers het concept waarderen.

Roze pingpongtafel

Om meer (nieuwe) klanten te blijven trekken, introduceert het paviljoen vanaf volgende week een borreluurtje. Onder de naam ‘pingpongclub’ kunnen klanten tussen 16.00 en 17.00 uur borrelen – er wordt een cocktail geschonken met de naam ‘pinky rose’ – en een potje meppen op de roze tafeltennistafel. LJ