EUR-medewerker Ben Bode loopt in mei 2014 de Muskathlon – zijn eerste marathon – in Oeganda om een flink geldbedrag te verzamelen om de arme bevolking daar te helpen.

Naast zijn werk als docent Statistiek op de Rotterdam School of Management en lid van de Universiteitsraad, zet Ben Bode zich in voor de strijd tegen armoede. Met behulp van vrienden, familie en zijn grote netwerk op de EUR wil Bode ruim tienduizend euro sponsorgeld ophalen. Hij is van plan de Muskathlon te lopen in een groep van zo’n honderd man, met wie hij in totaal ruim een miljoen euro wil inzamelen voor inwoners van het arme district Kapchorwa in het Oosten van Oeganda. “We kunnen in ons eentje niet de hele wereld veranderen, maar iedereen kan wél het verhaal van één kind veranderen.”

Waarom wil je dit doen?

“Na het lezen van het boek ‘Het gat in ons evangelie’ raakte ik ervan overtuigd dat extreme armoede op de wereld te verslaan is. Natuurlijk kun je in je eentje niet de hele wereld veranderen, maar iedereen kan wel het leven van één kind veranderen. Illustratief hiervoor is een verhaal dat ik ook in dat boek las, over tienduizenden zeesterren die op het strand aanspoelen. Waar de éne man treurt dat alle zeesterren zullen sterven, pakt een andere man ze één voor één op en gooit ze terug in zee. Als deze man gevraagd wordt: ‘Wat doet u?’, antwoordt hij: ‘Ik red de zeesterren.’ ‘Maar u ziet toch wel dat er tienduizenden zeesterren zijn? Het maakt toch niet uit wat u doet.’ De man reageert niet, maar bukt weer, pakt een zeester op en gooit die terug in het water. Dan glimlacht hij, kijkt de eerste man in de ogen, en zegt: ‘Voor dié zeester maak het wel wat uit.’”

Wat zijn de concrete veranderingen die jullie in Oeganda teweeg willen brengen?

“Wij zamelen geld in voor Compassion, een internationale kindsponsororganisatie die in 26 ontwikkelingslanden meer dan 1,4 miljoen kinderen de kans geeft op een leven zonder armoede . Van dat bedrag kunnen bijvoorbeeld grote groepen kinderen in die regio naar school, worden er huizen gebouwd en is er zorg voor zwangere vrouwen. De opvoeding in Oeganda is soms erg primitief, en door educatie hopen we daar verandering in te kunnen brengen.”

Geld inzamelen is mooi, maar waarom moet dat per se met een marathon in Oeganda?

“In die dorpen wordt het natuurlijk gewaardeerd dat je geld aan ze geeft, maar juist door persoonlijke aandacht laat je zien dat je echt hart voor deze mensen hebt. Daarnaast is het ook voor onszelf goed om te zien waar we het precies voor gedaan hebben, je komt op een intense manier in aanraking met armoede en dat maakt je bewuster van het contrast tussen rijk en arm dan wanneer je alleen een bedrag stort. Je ziet met eigen ogen hoe mensen met grote ontberingen leven, en dat is levensveranderend.”

Is een marathon lopen in Oeganda wel verantwoord?

“Nergens ben ik tot nu toe tegen gekomen dat het voor ons riskant zal zijn, en ik heb ook alle vertrouwen in de organisatie die de marathon uitzet. Olympisch kampioen Stephen Kiprotich, die uit die omgeving komt, is daar ook bij betrokken.

Ik heb al drie halve marathons gelopen, maar dit is natuurlijk een stuk zwaarder. Daarom ga ik de komende maanden drie à vier keer per week trainen om in mei klaar te zijn voor de start. Over het Afrikaanse klimaat maak ik me geen zorgen, ik zie het juist als een grote fysieke uitdaging om de marathon daar uit te lopen.”

Wil je Ben Bode steunen in zijn strijd tegen armoede in Oeganda? Dat kan via deze website. MvS