Een verplicht digitaal boekenpakket, is dat erg?

Vorige week schreven wij een artikel over het verplichte digitale boekenpakket dat eerste- en tweedejaars Rechten zouden moeten aanschaffen. Welke ervaringen hebben Rechtenstudenten aan de EUR hiermee?

Rajaa El Berri en Janine van Poppel, allebei eerstejaars Fiscaal Recht

Rajaa: “Wij hebben het boekenpakket samen gekocht, waardoor we de kosten gelukkig konden delen. Janine heeft het gekocht, waarna ze het naar mij heeft doorgestuurd.  Toch heb ik er spijt van dat ik het digitale pakket heb genomen, want het is gewoon veel duurder dan de boeken tweedehands of via bol.com te kopen. Ik snap ook niet helemaal waarom we het boekenpakket digitaal moesten aanschaffen, want in de werkgroepen – waar de studenten met digitale boeken en ‘echte’ boeken nu nog bij elkaar zitten – heb ik nog geen verschil gemerkt.”

“Bovendien werkt het voor mij veel minder prettig, want bij het lezen van een scherm krijg ik snel last van prikkende ogen. Ook is het vervelend dat je geen boek meer bij je hebt dat je even open kunt slaan als je snel iets op wil zoeken. Dit is in elk geval de laatste keer dat ik het boekenpakket digitaal koop. De faculteit maakte misbruik van onze onwetendheid, maar dezelfde fout zal ik niet nog een keer maken.”

Janine: “Digitaal je boeken kopen is wel twee tot drie keer zo duur als tweedehands of via bol.com, zelfs met de 40% korting die we van de faculteit hebben gehad.”

“De faculteit vertelde ons dat het verplicht was om de digitale boeken aan te schaffen, en ‘dreigde’ dat het niet kopen van het digitale pakket gevolgen zou hebben voor ons onderwijs. Als onwetende eerstejaars schrokken we daar natuurlijk van. Zo dachten we bijvoorbeeld dat onze tentamens ongeldig zouden worden verklaard. Daarom volgden we dat bevel maar op.”

“Nadat we de boeken hadden aangeschaft, bleek het toch niet helemaal verplicht te zijn: een maand later werd het opeens een advies. In feite zijn we dus gewoon voor de gek gehouden door de universiteit.” 

(kopie 1)

Nils van Gennip, vijfdejaars Geschiedenis en eerstejaars Rechten

“Door studenten het digitale boekenpakket op te dringen, krijg ik de indruk dat docenten en de faculteit er beter van worden, aangezien veel auteurs docent zijn bij Erasmus School of Law. Ik heb de faculteit  gemaild om uitleg te vragen waarom we het digitale pakket ‘moeten’ aanschaffen. ‘Het is verplicht’, krijg ik te horen. Toen ik vervolgens vroeg waarom, bleef het stil.”

“Het pakket heb ik zelf niet gekocht, maar ik gebruik de documenten van mijn zusje die ook eerstejaars is. Ik ben niet onder de indruk van de mail waarin Ruben Houweling studenten alsnog probeert over te halen om het digitale pakket te kopen. Behalve de digitale boeken, heb ik in het eerste blok ook de fysieke titels gebruikt en ik ben van plan om daar in de volgende blokken mee door te gaan.”

“Dat er in diezelfde mail stond dat studenten die de digitale boeken niet kopen in het vervolg bij elkaar in de werkgroep worden ingedeeld, vind ik een beetje raar. Alsof deze studenten niet net zo goed kunnen deelnemen aan het onderwijs. Aan de andere kant interesseert het me niet zo.” LJ/MvS