De technische universiteiten van Nederland scoren beter dan vorig jaar in de wereldranglijst van het Britse tijdschrift Times Higher Education. Maastricht dringt tot de beste honderd door. Maar de meeste universiteiten zakken een paar plaatsen.

Elk jaar publiceert Times Higher Education een ranglijst met de tweehonderd beste universiteiten van de wereld. Op nummer één staat voor het derde jaar op rij het California Institute of Technology. Harvard en Oxford delen de tweede plaats.

Geen absolute top

Nederlandse universiteiten dringen niet door tot de absolute top. Leiden scoort het hoogst en eindigt op nummer 67. Dat is drie plaatsen lager dan vorig jaar. Het scheelt nog maar weinig met de TU Delft, die opstoomt van 77 naar 69. De EUR is terug te vinden op plaats 73, vorig jaar stond de universiteit een plek hoger. In 2011 stond de EUR nog op de 157e plek.

Nederlandse universiteiten leveren in

Net als de TU Delft, stijgen ook de twee andere technische universiteiten op de ranglijst en de Universiteit Maastricht klimt naar plaats 98. De UvA weet zijn 83ste positie te behouden. Gemiddeld winnen de Nederlandse universiteiten ruim één positie.

Toch leveren de meeste universiteiten terrein in, al is het niet veel. Ze zakken bijvoorbeeld niet weg uit de top 200 en Nederland bezet de derde plaats in het landenklassement, na de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Duitsland heeft sinds dit jaar nog maar tien universiteiten in de ranglijst staan, terwijl dat er vorig jaar elf waren.

Methodologie

Het tijdschrift kijkt hoe de universiteiten presteren op het gebied van onderzoek, onderwijs en samenwerking met het bedrijfsleven. Zo laten ze berekenen hoeveel impact de wetenschappelijke artikelen van universiteiten hebben, hoeveel de universiteiten produceren, wat hun reputatie is, hoe ‘internationaal’ hun docenten en studenten zijn en hoeveel inkomsten ze uit het bedrijfsleven halen. HOP