Een kwart van de coassistenten kampt met zulke ernstige vermoeidheidsklachten dat ze een verhoogd risico lopen op burn-out. Ze overwegen te stoppen met hun coschappen.

Hoge werkdruk

“Schokkend” noemt het KNMG Studentenplatform de resultaten van een digitale enquête onder ruim 2.800 geneeskundestudenten. Van de 1.200 coassistenten onder hen vindt 41 procent de werkdruk tijdens de studie “zwaar tot erg zwaar” en ziet 26 procent de coschappen “niet meer zitten”, schrijft tijdschrift Medisch Contact. De angst om persoonlijk te falen is de voornaamste reden, gevolgd door de te hoge werkdruk.

Zorgelijk

Arnout Cramer, commissaris onderwijs van de Medische Faculteitsvereniging Rotterdam (MFVR), noemt het nieuws zorgelijk. “Dit vermoeden bestond al langer, maar het is goed dat er nu eindelijk eens echt onderzoek naar is gedaan.” Hoewel het lastig is om de vinger precies op de zere plek te leggen, denkt Cramer dat zowel de ziekenhuizen als de geneeskundestudies een aandeel hebben in de problemen. “Blijkbaar eisen ziekenhuizen iets te veel van de coassistenten, maar een deel van het probleem kan ook bij de opleidingen liggen. Die moeten de werkdruk in de gaten houden en studenten begeleiden om problemen op tijd te signaleren.”

Weinig steun

Slechts twee procent van de coassistenten zou met burn-outverschijnselen naar de vertrouwenspersonen van de faculteit stappen. Ruim een kwart voelt zich onvoldoende begeleid en gesteund tijdens de coschappen.

Het KNMG Studentenplatform roept de medische faculteiten op actie te ondernemen en coassistenten beter voor te bereiden op de hoge werkdruk en stress van de coschappen.

HOP/MvS