Kies jij voor de kiloknaller?

In het programma Zembla werd in de uitzending van 6 september beweerd dat vleesleverancier VION, die levert voor onder andere Albert Heijn en Plus Supermarkten, fraudeert met vlees. Volgens werknemers wordt ‘kiloknallervlees’ regelmatig verkocht als biologisch vlees. Hoe denken studenten hierover?

Jeroen de Wit, derdejaars Bestuurskunde

“Consumentenbedrog vind ik een heel kwalijke zaak. Het is onacceptabel dat bio-industrievlees wordt verkocht als duurzaam vlees. Bedrijven die dat doen mogen wat mij betreft flink gestraft worden. Ook ben ik voor het subsidiëren van duurzame veehouders en vleesverwerkers.

“Ondanks alle schandalen die je de laatste tijd hoort, zou ik nooit vegetariër worden. Daarvoor vind ik vlees veel te lekker. Zelf eet ik niet vaak biologisch vlees, alleen als ik bij mijn ouders eet hebben ze wel eens een scharrelkip of iets dergelijks. Als het makkelijker – en vooral wat goedkoper – wordt om aan duurzaam vlees te komen, koop ik het zeker. Maar ik wil er liever niet al teveel extra moeite voor doen.”

Luuk de Vos en Suzanne Bouman, beiden vierdejaars Bedrijfskunde

Luuk: “Zelf stop ik niet met het eten van vlees, maar ik kan me goed voorstellen dat mensen die alleen maar biologisch vlees kopen, er nu over nadenken om vegetariër te worden.

“Wat mij betreft is het hard en persoonlijk straffen van managers de beste manier om dit soort fraude te bestrijden. In plaats van het hele bedrijf te beboeten, zou ik de verantwoordelijke managers persoonlijk aanpakken. Die zijn dan namelijk opeens een stuk voorzichtiger, en bovendien komen de maatregelen dan niet – zoals zo vaak – op het bordje van de werknemers terecht. Om herhaling te voorkomen zou je zelfs aan celstraffen voor managers kunnen denken, want dat schrikt natuurlijk wel af.

Suzanne: “Ik eet niet zo veel vlees, maar als ik het koop is het meestal ‘normaal’ vlees uit de bio-industrie. Het is zorgelijk dat je, ook wanneer je veel waarde hecht aan biologisch vlees,  niet zeker van je zaak kan zijn.  Meer en strengere controles bij vleesverwerkers zou misschien een goede oplossing zijn, hoewel dat wel flink wat geld kost.

“In feite misbruiken bedrijven hun macht, want de consument moet er altijd op kunnen vertrouwen dat producenten transparant te werk gaan. Niet alleen om te kunnen zien of het dier een goed leven heeft gehad, maar ook vanwege de volksgezondheid. Zeker voor mensen met een allergie moet het etiket natuurlijk 100 procent betrouwbaar zijn.”     

Stanley van Aken, masterstudent Maatschappijgeschiedenis

“Als het waar is wat de werknemers van VION zeggen, moeten daar flinke sancties op komen te staan. Consumenten op deze manier voor de gek houden is schaamteloos.

“Met al die schandalen rondom vlees de laatste tijd, zou het beter zijn om vegetariër te worden. Ik heb het ook overwogen, maar ik kan het vlees helaas niet missen. Eerlijk gezegd moet het vlees dat ik koop vooral lekker zijn, en let ik te weinig op het duurzame karakter ervan.

“Hopelijk wordt het in Nederland langzamerhand normaal om biologisch vlees te kopen en verkopen. Maar in deze tijden van crisis kun je eigenlijk niet van mensen vragen om twee of drie keer zoveel voor hun vlees te betalen.” MvS