De oude fitnessruimte van de EUR was benauwd, de apparaten verouderd en vrouwelijke studenten voelden zich er niet zo op hun gemak. Hoe anders is dat in de nieuwe fitnessruimte. Donderdagmiddag werd hij officieel geopend.

Katrina uit Denemarken (student media en communication) is twee weken geleden in Rotterdam komen wonen. Hoewel ze in het centrum een kamer huurt, en naar eigen zeggen midden tussen de sportscholen zit, heeft ze toch gekozen voor een sportkaart van de EUR. “Ik vind het hier echt geweldig. Je kunt van alles doen en de fitnessruimte is echt supermooi. De oude ruimte kende ik niet, maar ik heb er wel wat horrorverhalen over gehoord. Dat zal in de praktijk best hebben meegevallen. Hoe dan ook, hier in deze nieuwe ruimte voel ik me helemaal op mijn gemak.”

Meer lucht

Helemaal mee eens”, zegt student Emiel. “In die oude ruimte voelde het alsof je nog in de eighties zat. Er waren veel te weinig apparaten en het was heel benauwd. Ik ga altijd touwtje springen en dat was daar echt niet fijn. In deze nieuwe ruimte voel je gewoon dat er meer lucht is. Dat sport een stuk prettiger. En wat ook heel erg scheelt, je kunt hier naar buiten kijken en dan zie je de bomen.”

Sneller afstuderen

Positieve reacties dus op de nieuwe fitnessruimte van de EUR. “Uit onderzoek blijkt ook dat studenten die een sportkaart hebben en tijdens hun studie actief bewegen, gemiddeld sneller afstuderen”, trapt Daniël Sikkens, voorzitter van Erasmus Sport, de officiële opening af. “We hebben het altijd maar over nominaal is normaal, maar eigenlijk kun je daar net zo goed van maken ‘sporten is normaal’.

Twintig jaar vooruit

“Het is echt een wereld van verschil”, vindt ook instructeur Maurice. “Veel groter en ruimer opgezet en we hebben veel meer fitness-apparaten dan voorheen. We zijn in één keer twintig jaar vooruit gegaan. Dat was ook wel hard nodig, want de oude fitnessapparaten waren niet meer van deze tijd. We konden er op  zich nog prima mee uit de voeten. Maar om nieuwe mensen aan te trekken, moet je toch echt wel iets meer kunnen bieden.”

Een op de drie studenten

Dat was ook exact het doel dat Martin Giljamse, marketingmanager bij Erasmus Sport, voor ogen had. “Iedereen kan nu doen wat ie wil. Krachttraining in het benedengedeelte en cardio boven. Voor de dames is dat wel zo prettig. Die zitten nu niet meer zo opeengepakt tussen de mannen. Al weet ik zelf niet eens of het zozeer daarmee te maken had. Deze nieuwe ruimte is gewoon veel ruimer, je zit niet zo dicht op elkaar, en dat vindt iedereen prettig. Of je nu man of vrouw bent.” Met de nieuwe faciliteiten hoopt Giljamse een op de drie studenten aan het sporten te krijgen. “Nu zijn dat er nog een op de vier.”

Borrel

Als alle officiële bedankjes zijn gedaan, is het tijd voor de symbolische openingshandeling. En die gebeurt – hoe kan het ook anders in een sportgebouw – met een bal. Kees Lansbergen (facilitair bedrijf), Tom Haagmans (directeur van bouwbedrijf Vaessen), Daniël Sikkens (voorzitter Erasmus Sport), Jon de Ruijter (directeur Erasmus Sport) en Martin Giljamse (marketing manager Erasmus Sport) – alle betrokken partijen – spelen elkaar de bal toe en moeten een voor een scoren. En dan is het tijd voor de borrel. SvdM