Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap opende maandagmiddag het nieuwe Erasmus University College (EUC).

The day that we knew that would come is finally here”, opent bouwdecaan Maarten Frens gekscherend de bijeenkomst. De eerste spreker is rector magnificus Henk Schmidt, die door Frens de drijvende kracht achter het EUC wordt genoemd: “Zonder Henk Schmidt hadden we hier vandaag niet gestaan.”

‘Omo sanza lettere’

Schmidt verwijst in zijn toespraak naar Leonardo da Vinci, die zichzelf een ‘omo sanza lettere’ noemde, omdat hij de klassieke talen niet machtig was en daardoor geen directe toegang had tot klassieke filosofen als Aristoteles en Cicero. Daar hoeven jullie je geen zorgen om te maken, is zijn boodschap aan de negentig eerstejaars die beginnen aan het EUC. Torenhoge verwachtingen heeft Schmidt van de eerstejaars van het nieuwe EUR-paradepaardje. En die steekt hij niet onder stoelen of banken: “Jullie zijn de nieuwe politici, leiders in het bedrijfsleven en, hopelijk, ook wetenschappers.”

Liefde voor Rotterdam

Schmidt, Frens, en wethouder Hoger Onderwijs Korrie Louwes benadrukken allen de relatie tussen de EUR en de stad Rotterdam, die bij het EUC zowel in het verleden als in de toekomst duidelijk is. Een echt studentenkwartier is wat de gemeente voor ogen heeft, daarom werd Dordrecht de loef afgestoken in de strijd om de locatie van het EUC en hangt er nu een grote oranje strik om het nog in verbouwing zijnde pand aan de Nieuwemarkt. Met de verwijzing die Louwes in haar toespraak maakt naar De Rotterdamlezing van Willem Schinkel in mei krijgt ze de handen van de zaal op elkaar. Schinkel sprak over liefde voor Rotterdam en volgens hem speelt de stad hard to get, wat een belangrijk kenmerk is van een goed liefdesverhaal. Dat geldt volgens Louwes ook voor het University College: in het begin ging het wat moeizaam, maar uiteindelijk overwint de liefde (voor Rotterdam).

Bussemaker

Onderwijsminister Bussemaker doet er zowel voor de studenten als voor de stad nog een schepje bovenop door vandaag een belangrijk moment te noemen. “Vandaag begint een nieuwe toekomst voor Rotterdam, de Erasmus Universiteit, en voor jullie.” TF