Nooit eerder werd er een Europees Studentenkampioenschap 3-tegen-3 basketbal gehouden. Vanmorgen werd het allereerste toernooi geopend op de tennisvelden van de EUR.

Onder luide muziek uit enigszins krakende boxen lopen de teams één voor één de tot half basketbalveld omgebouwde tennisbaan op. Van Israël tot Estland en Kazan tot Toulouse, de twaalf heren- en tien damesteams die vandaag en morgen zullen strijden om de allereerste titel van Europees Studentenkampioen komen uit heel Europa.

Geschiedenis schrijven

Vier boomlange Russen oogsten wat gegniffel in het publiek vanwege hun opvallende Russische trainingsjacks. Een Portugese coach voelt wat onwennig met zijn voet aan het veld, alsof hij het basketbalbouwpakket op de tennisbaan niet helemaal vertrouwt. Aan alles is te merken dat dit het eerste Europees Studentenkampioenschap 3-tegen-3 basketbal is. Niet omdat het onprofessioneel oogt, integendeel. Maar in ieder openingspraatje wordt er nadruk op gelegd: ‘We beginnen de kriebels voor de European Universities Games te voelen’. ‘Deze week wordt er geschiedenis geschreven, de winnaar van dit toernooi wordt nooit vergeten’.

Finale

De druk is hoog, maar de wedstrijden zullen er niet minder spectaculair om zijn. Vandaag en morgen wordt er op de tennisbanen op campus Woudestein gestreden om die allereerste felbegeerde titel. Morgen, eind van de middag, worden de finales gespeeld. Zou EBV Baros hoge ogen gooien?  TF