De Erasmus Universiteit eindigt hoog in de Shanghai Ranking 2013 op het gebied van economie en business. In het ‘algemene klassement’ moet de EUR veel andere (ook Nederlandse) universiteiten voor laten gaan.

De Academic Ranking of World Universities, ook wel Shanghai Ranking genoemd, is een jaarlijks gepubliceerde ranglijst van universiteiten die gerangschikt zijn op onderzoekskwaliteit.

De Universiteit Utrecht is al jaren de hoogstgeplaatste Nederlandse universiteit, dit jaar op plaats 52. Leiden volgt op plek 74, Groningen op 92. Nijmegen, Universiteit van Amsterdam, Wageningen en de VU zitten in het blok 101-150. De plaatsen boven de 100 worden per blok van 50 universiteiten aangegeven. De Erasmus Universiteit eindigt in de algemene lijst van 2013 in het blok 151-200.

Beste in Economie

Naast de algemene ranking zijn er lijstjes per veld en vakgebied. De EUR doet het goed in Economics/Business: plaats 44, als beste Nederlandse universiteit. In de lijst van de sociale wetenschappen staat de EUR in het blok 51-75, na de Universiteit van Amsterdam (op 50). Op het gebied van medicijnen en pharmacy eindigt de EUR ook in het blok 51-75. Leiden (35), de Universiteit van Amsterdam (43) en de VU (48) staan hoger gerankt.

Harvard op één

De Shanghai Ranking werd tien jaar geleden voor het eerst gepubliceerd door de Jiaotong Universiteit. Harvard University staat sinds het eerste jaar op nummer één. De lijst wordt samengesteld door onder meer te kijken naar het aantal citaties, toppublicaties en (Nobel)prijswinnaars van de instellingen. MF