Prins Friso overleed gisteren op 44-jarige leeftijd op paleis Huis ten Bosch. In 1995 studeerde hij af aan de EUR. Kort daarna sprak Quod Novum, de voorganger van EM, hem over zijn studentenleven.

“Donker kostuum, wit overhemd met rode stropdas. Vrolijke ogen achter een rond montuurtje. In niets te onderscheiden van het soort student waarvan er in Rotterdam zo veel rondlopen.” Zo beschrijft Quod Novum de prins op 4 oktober 1995, in een interview waarin Johan Friso terugblikt op zijn studententijd. Hij studeerde Bedrijfseconomie aan de EUR, en Lucht- en Ruimtevaarttechniek aan de TU Delft.  Zonder OV-kaart en studiefinanciering, dat wel.

Dankzij de media-aandacht voor het studentenleven van zijn oudere broer en huidige koning Willem-Alexander kon Friso redelijk in de luwte blijven. “Misschien komt het omdat ik een gewoon studentenleven heb geleid. Heel onregelmatig, en dat is voor fotografen die je ergens willen opwachten niet aantrekkelijk.” Een ‘gewone’ student, met een mening over de massaliteit van het onderwijs, en bewondering voor de ondernemende mentaliteit van de Rotterdamse student. TF

Lees het artikel uit Quod Novum, nummer 6, jaargang 29, hier in pdf.