Terwijl menig student heerlijk ligt te chillen op het strand, wordt er op de campus juist keihard doorgewerkt om de opening van het nieuwe campushart op 5 september a.s. te halen.

‘Nog tien weken…. en dan is de nieuwe campus klaar.’ De afgelopen weken is het aftelbordje aan de Institutenlaan niet meer aangepast. Slecht nieuws? ‘Nee hoor’, lacht Koos van Kalsbeek van Campus in Ontwikkeling. ‘We hadden met bouwbedrijf BAM afgesproken dat zij er steeds een weekje af zouden halen. Toen hun werk erop zat, hebben ze de bordjes meegenomen. Degene die het over zou nemen, is vier weken op vakantie en zelf was ik er ook niet. Vandaar dat hij nog steeds op tien weken hangt. Maar we hebben de afgelopen weken zeker niet stil gezeten.  Over vijf weken -op 5 september- is het hart van de nieuwe campus helemaal klaar. Dat heb je nu eenmaal bij zo’n verbouwing. Je kunt niet alles helemaal strak regelen.’

 

U-gebouw uit de stijgers

Wat is er de afgelopen weken dan allemaal wél geregeld? Van Kalsbeek: ‘Het U-gebouw- het nieuwe woongebouw voor internationale studenten is uit de stijgers en zo goed als klaar. De gordijnen hangen er al in. Vanaf 23 augustus kunnen de eerste studenten er officieel in wonen. De nieuwe fitnessruimte eronder gaat ook begin september open. En dan te bedenken dat we bij het slaan van de palen nog een vertraging hadden opgelopen. Daar was iets misgegaan en dat moest over. Die vertraging hebben de bouwers nu dus helemaal ingehaald. Door keihard door te werken met meer mensen.’

Studenten in een rolstoel

De Institutenlaan is inmiddels helemaal bestraat en begaanbaar. Ook voor studenten in een rolstoel. Aan de zijkant van de steile laan in het parkje is een meanderend pad aangelegd waardoor de rit wat minder stijl wordt voor wieltjes. ‘Het Studentenpaviljoen wordt iets later opgeleverd dan gepland’, legt Van Kalsbeek uit. ‘We hadden eigenlijk op een week ‘inwerktijd’ vóór de Eurekaweek gehoopt, maar dat gaat niet lukken. Omdat het een nogal bijzonder ontwerp is, zijn we tijdens het bouwproces tegen een aantal zaken aangelopen, waardoor het allemaal wat trager ging. Zoals ramen die later dan gepland konden worden ingezet, omdat het wat steviger moest worden. Daarom zijn we nu des te blijer dat ook dit gebouw op 19 augustus officieel in gebruik zal zijn. Al is het voor de bouwers nog steeds heel spannend en krap, met de Eurekaweek is het dus echt in bedrijf.’

Doorbraak L-gebouw

Net als de fietsenstalling onder de Plaza, die deze zomer is voorzien van abstracte muurschilderingen door studenten van de Willem de Kooningacademie. Maar ook het plein voor de Hoogbouw, waar onlangs strakke rode plantenbakken zijn geplaatst, is helemaal gebruiksklaar. De doorbraak van het L-gebouw laat nog wel even wat langer op zich wachten. Van Kalsbeek: ‘Deze zomerperiode hadden we eigenlijk willen gebruiken om het geheel iets vooruit in de tijd te trekken -september in plaats van december- maar dat gaat helaas toch niet lukken. Het is toch wel een heel ingewikkeld project zo’n doorbraak. Veel sloopwerk, terwijl er deze zomer ook nog mensen boven werkten. Die zijn tijdelijk verhuisd.  Maar het duurt toch wel tot eind november tot het echt af is. Voor het grote optreden van 5 september tijdens de officiële opening worden de hekken langs het L-gebouw overigens een heel stuk naar achter verplaatst om meer ruimte voor het feest te creëren.’

Twintigduizend waterplanten

De vijver aan de Institutenlaan is al wél helemaal klaar. Inclusief fontein, mooie bloemetjes, extra groen aan de zijkant én twintigduizend verschillende waterplanten. ‘De jonge bomen aan de zijkant hebben wel wat te lijden gehad van het droge weer’, vertelt terreincoördinator Adreas Muilwijk. ‘Daardoor werden ze een beetje bruin. Maar door flink bij te sproeien doen ze het nu gelukkig weer prima.’

Overwerken

Kortom, geen echt vakantiegevoel dit jaar dus voor de bouwvakkers op de EUR. Opperman Rik de Regt – die onder meer aan de mozaïekbestrating op de Plaza werkte- heeft aan het eind van al het harde werk nog twee weekjes vrij. ‘Daarna ga ik weer naar school. Ik volg een opleiding tot applicatieontwikkelaar en straten maken doe ik als bijbaan. Wel een hartstikke leuke klus, hoor. Het is weer eens wat anders dan gewoon tegels leggen in een woonbuurt.’ Hoofdmonteur Eddy Bartels en zijn mannen zijn de hele zomer bezig geweest met de gevel van het Studentenpaviljoen. Daar komen lamellen op die zorgen voor een bijzondere lichtregulering. ‘Een techniek die uit de scheepvaart komt en nog nooit eerder zo in de bouw is toegepast’, vertelt hij. ‘Het is dus puur voor dit project ontwikkeld en dat maakt het voor ons extra spannend. Er zitten dus ook wel wat kinderziektes in die voor vertraging zorgden. Maar ja, het moet zaterdag klaar zijn. Dat wordt het weekend dus nog even overwerken.’ SvdM

Kijk op onze Facebookpagina voor meer foto’s van de nieuwe campus