Meer private financiering om hoger onderwijs en wetenschap betaalbaar te houden. Dat was het devies gisteren tijdens het congres van het Erasmus Trustfonds, ter ere van haar 100-jarig bestaan.

“We zijn ontzettend goed in efficiënt wetenschap bedrijven, maar de kans is heel groot dat we dat niet kunnen volhouden.”, vertelt Frans van Vught, EU-topadviseur en voorzitter van de reviewcommissie hoger onderwijs. “De research performance van Nederlandse universiteiten ligt erg hoog. In het aantal publicaties per 100 fte onderzoekers is Nederland bijna wereldkampioen. Alleen Zwitserland scoort beter.” Ook de impactscore van Nederlandse wetenschappers ligt hoog. Maar in vergelijking met andere landen worden Nederlandse universiteiten nauwelijks met privaat geld gefinancierd.

Strategisch samenwerken

Daar ligt volgens Van Vught een grote uitdaging. De bekostigingsmodellen in het hoger onderwijs zijn steeds meer prestatiegericht en op basis van uitkomsten. De effecten van de financiële crisis zouden het hoger onderwijs nog wel eens hard kunnen treffen, zegt Van Vught. Daarom heeft hij een paar duidelijke adviezen: internationaliseren, samenwerken en strategisch onderzoeksbeleid. Dat de EUR met de strategische alliantie Leiden-Delft-Erasmus op de goede weg is, klinkt door in zijn woorden.

Fondsenwerving

Een ander advies komt van Liesl Elder, development director van Oxford. Met een team van 70 mensen – jaloersmakend, volgens collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr – werft zij fondsen voor Oxford University. “De belangrijkste reden waarom mensen geven is omdat ze gevraagd worden. Het lijkt misschien on-Nederlands om geld te vragen, maar het is belangrijk om te investeren in fondsenwerving.” Met haar team probeert ze jaarlijks 250 miljoen aan giften binnen te halen. TF