Bij Bestuurskunde en Sociologie heerst grote onvrede over de op handen zijnde verhuizing naar het T-gebouw. “Maar inschikken moet”, zegt directeur van de faculteit Mariette de Jong, “en er komt ook veel moois voor in de plaats”.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Faculteit der Sociale Wetenschappen komen alle medewerkers onder één dak, in de bovenste verdiepingen van het T-gebouw. “Dat is een geweldige kans, en vooral ook veel handiger”, zegt De Jong. “De fysieke afstand kan toch een belemmering voor samenwerking en  ondersteuning zijn.” Kleinere werkruimtes, slechts een halve boekenkast per medewerker en open flex-werkplekken zijn veel gehoorde bezwaren onder het FSW-personeel. Een petitie om de plannen te wijzigen werd door 74 medewerkers ondertekend.

Inschikken

“Aan een kleiner aantal vierkante meters kunnen we niet zoveel doen”, zegt De Jong. “De ruimtenorm voor kantoren is flink verlaagd.” De FSW is de eerste faculteit die onder het nieuwe huisvestingsbeleid zal vallen, waarin onder andere de ruimtenorm is teruggebracht tot 15 m2 ‘Functioneel Nuttig Oppervlak’ per medewerker.

Naar aanleiding van de petitie is er met de architect gesproken over de mogelijkheden. “Het aantal meters boekenkastruimte in de algemene ruimte wordt vergroot en we bieden meer ruimte om binnen randvoorwaarden  de kamers zelf in te richten.”

Flexwerkplekken

De open flexwerkplekken vallen volgens De Jong wel mee. “De verdiepingen krijgen elk een publiek toegankelijk deel, waar bijvoorbeeld het onderwijsbureau en het secretariaat komen te zitten, en een afsluitbaar deel waar de andere medewerkers komen te zitten.” Er zal overigens nauwelijks sprake zijn van flexwerkplekken, volgens De Jong, want de meeste medewerkers krijgen een vaste werkplek. “Die werkplekken zijn voor een deel in kamers ondergebracht en verder in open ruimtes, dat worden een soort 4- of 6-personskamers met een open deur. Maar in de praktijk hebben veel medewerkers hun deur nu ook altijd open staan. Daarnaast krijgt de FSW betere ontmoetings- en overlegruimtes.”

Thuis werken   

Onder FSW-personeel heerst de angst dat er veel meer thuis gewerkt zal worden na de verhuizing, maar De Jong deelt die angst niet. “Thuis werken gebeurt nu ook al. In de aanloop naar de verhuizing hebben we een bezettingsgraadonderzoek uitgevoerd en dat loog er niet om.” TF