Silicon Valley – de reisgids

Op je longboard naar Stanford, een biertje in de buurtkroeg van Mark Zuckerberg en een bezoek Google Capital. Blogger Eric San Giorgi beschrijft zijn favoriete plekken in the Bay area

Van prachtige fietstochten tot biertjes in dive bars, en van honkbal wedstrijden tot koffie op Stanford: Silicon Valley blijft me verbazen. Steven Lammertink, EUR-student en in 2011 deelnemer in de Kauffman Global Scholarship, beschreef vorig jaar al in zijn blog Silicon Valley for EU innovators een aantal spots die je niet mag missen als je in de buurt bent. Ik zou graag hier een aantal dingen aan toe willen voegen.

Mark Zuckerbergs buurtkroeg

Naast de glitter en glamour van University Avenue, waar Steven Lammertink al over schreef, ben ik ook erg fan van California Avenue; een tweede dorpscentrum van Palo Alto. In deze straat lijkt overdag een serene rust te hangen, maar als je bij Starbucks koffie drinkt of bij Terrone een pizza eet, vliegen de technische termen over de tafel. Al menig avond besteedde ik in Antonio’s Nut House, een geweldige dive bar, waar het Facebook-team in haar beginjaren vaak werd gezien. Met een paar pooltafels en knotsgekke locals is dit de place to be voor een koude Blue Moon (Amerikaans biermerk, red.) na een dag hard klussen.

Op je longboard naar college

Ik ken weinig mensen die niet verliefd worden op deze prachtige universiteitscampus. Rijdend op je fiets richting de campus op de vroege ochtend krijg je het gevoel dat je in Puerto Rico op vakantie bent, met een heerlijk zonnetje en palmboompjes zover je kunt kijken. Maar zodra je The Oval bereikt zie je dat hier hard wordt gewerkt, mensen haasten zich naar college op longboards, rollerskates en fixed gear fietsen. Geen tijd te verliezen, want de concurrentie in de collegebanken is moordend. De campus is tiptop verzorgd, met catering van Coupa Café waar de toekomst der natie haar koffie en panini’s nuttigt in de zon. Iedere week is er op woensdagmiddag een uur waar succesvolle alumni spreken, open voor het publiek: een aanrader!

 

Stanford University

Google Capital

De enorme groei van Google is te merken in Mountain View. Met meerdere campussen verspreid over dit stadje is de Google-familie overal te vinden. De Google-campus is één groot pretpark, van glijbanen tot zwembaden: hier worden werknemers in de watten gelegd. Ook het lunch-buffet is het al waard om langs te gaan. Met onbeperkt sushi tot een Italiaanse keuken lijkt het hier onmogelijk om verveeld te raken. Daarnaast is het fascinerend om te horen hoe werknemers van de internetgigant de balans tussen werk en vrije tijd erg goed kunnen bewaken, iets wat zeldzaam is in Silicon Valley.

 

De Google-campus in Mountain View

Hot-shot firma’s in een wintersportchalet

Vlakbij Stanford ligt Sandhill Road, één straat waar de meeste Private Equity cheques aan start-ups worden geschreven in Silicon Valley. Hot-shot firma’s in deze straat zijn Andreessen Horowitz, Sequoia Capital en Kleiner Perkins. Waar je wolkenkrabbers zou verwachten, staan een soort chalets die je normaal gesproken tegenkomt in wintersportoorden. Dit stukje grond was tijdens de internetbubbel een van de duurste stukjes land ter wereld. Een stukje ironie: een elevator pitch aan deze firma’s zul je zeer kort moeten houden aangezien hun gebouwen niet hoger zijn dan twee verdiepingen.

 

Chalets aan Sandhill Road

Honkbal aan de Bay

Honkbal staat toch wel met stipt op nummer 1 in mijn rijtje ‘saaiste sporten om naar te kijken’ en het zal dan ook raar klinken als ik iedereen ten zeerste aanraad om naar een wedstrijd van de San Francisco Giants te gaan. Het AT&T Park ligt prachtig aan het water en vanaf de tribunes kijk je uit over de complete baai van San Francisco. De sfeer in het stadion is geweldig en het is meer een sociale happening dan een sport wedstrijd. Met een biertje in je ene hand en een hotdog in de andere is dit top vermaak. Kijk vooral niet raar op als je uiteindelijk met die hard fans in de kroeg beland.

 

Het AT&T park van de SF Giants, met uitzicht op de baai van San Francisco

Hippie vibes

Mocht je in San Francisco zijn in de maand mei dan moet je naar Bay to Breakers gaan: een marathon die vooral niet gaat om hardlopen. Het doel is om je zo gek mogelijk te verkleden en om 6:00 uur ’s ochtends al te beginnen met bier drinken. Een knotsgekke verzameling mensen loopt de route van Embarcadero naar het Golden Gate park, en het is een belevenis om in deze menigte mee te lopen. Je merkt hier ook met de vele schaars geklede mensen dat de hippie vibes nog lang niet verdwenen zijn uit het DNA van deze stad.

 

Deelnemers van de Bay to Breakers-marathon

Getting Around

Ook al is een auto bijna onmisbaar in veel delen van de VS, in de Bay area heb je genoeg aan een fiets en een Caltrain-pas. Fietsen is hier geaccepteerd: zelfs in bussen en treinen mag je tweewieler gratis mee. Een klein beetje conditie is wel vereist om sommige heuvels van San Francisco op te komen, en een stukje durf om ze weer af te komen.

Eric San Giorgi is masterstudent Marketing aan de ESE en ondernemer. Hij vertegenwoordigt momenteel de EUR in het Kauffman Global Scholarhip in de VS, begeleid door AgentschapNL. Het programma bestaat uit trainingen aan universiteiten zoals Harvard en MIT Sloan en bedrijfsbezoeken bij Google, DEKA en Zaarly. Eric zal zijn programma afsluiten met een stage bij Adobe in San Jose. Daarnaast is hij in zijn vrije tijd hamburgerrecensent. Lees hier zijn overige blogs.