Studenten van het Erasmus University College (EUC) worden blij gemaakt met een dode mus, omdat ze hun intrek moeten nemen in het Student Hotel. Dat zegt het CDA in Rotterdam. Permanente huisvesting voor studenten van de nieuwe opleiding die in september start, laat op zich wachten.

De Rotterdamse afdelingen van het CDA en het CDJA trekken aan de bel omtrent de huisvesting van de EUC-studenten. Het University College wil eerstejaars verplichten om op kamers te gaan, en dat zou in een straal van vijfhonderd meter rond het EUC-gebouw op de Nieuwe Markt – het oude Onderwijsmuseum – moeten zijn. Aangezien het niet mogelijk was om voor 1 september 2013 een permanente optie voor huisvesting te regelen, werd in november besloten om de eerste lichting van zo’n 110 studenten te huisvesten in het Student Hotel aan de Oostzeedijk.

Uitstel of afstel

Dat is niet de afspraak, zegt CDA-fractievoorzitter Wubbo Tempel: “De studenten van het Erasmus University College zouden in de nabije omgeving van de Nieuwe Markt komen te wonen.” Het CDA heeft het College van Burgemeester en Wethouders gevraagd om opheldering en vraagt zich hardop af of van uitstel geen afstel komt.

Verre van een dode mus

“Het Student Hotel is verre van een dode mus, het is een alleszins adequate tussenoplossing. Aankomend studenten zijn laaiend enthousiast”, reageert Carly O’Neill, woordvoerder van het EUC. “Maar het klopt dat we nog op zoek zijn.” Enige tijd leek het erop dat een pand in de Westewagenstraat onderdak zou gaan bieden aan de eerstejaars van het EUC. Er is tot in de gemeenteraad een hoop gesteggel geweest over de mogelijkheden voor nieuwbouw en renovatie op die plek. Nu lijkt deze optie definitief niet door te gaan.

Geen concrete plekken

“We beginnen weer helemaal met een schone lei”, aldus O’Neill. Een realistischer tijdspad is volgens haar dat de eerstejaars van het EUC vanaf september 2015 of 2016 op een vaste plek terecht kunnen. Waar dat dan zou zijn blijft vooralsnog onduidelijk, het EUC heeft geen concrete plekken op het oog. Het hoeft zelfs niet per se in een straal van vijfhonderd meter om het EUC-gebouw te zijn. “Dat is nogal een krappe cirkel om ons pand heen, maar het moet wel op loopafstand blijven. Het zal in ieder geval niet verder zijn dan het Student Hotel.” TF