Schoonmakers worden zorgondersteuner

In het Erasmus MC kunnen schoonmakers op kosten van schoonmaakbedrijf Gom ZorgSupport en het medisch centrum zorgondersteuner worden.

Van de vierhonderd parttime schoonmakers van het Erasmus MC zijn er tot nu toe vijf geselecteerd om deel te nemen aan het traject. Inmiddels hebben ze de opleiding bijna af. “We zijn beperkt begonnen”, vertelt Petra de Jongh, directeur a.i. van de Service Organisatie van het Erasmus MC. ”Er is gekeken naar vaardigheden, persoonlijkheidskenmerken en interesses.”

Patiënten

Een dag per week volgen de vijf medewerksters de opleiding tot facilitair zorgmedewerkster, op mbo-2-niveau op het roc Zadkine, ze lopen twee dagen per week stage en werken nog twee dagen als schoonmaakster. Zorgondersteuners kunnen de verpleegkundigen ontlasten door bijvoorbeeld maaltijden rond te brengen. In deze functie is er ook veel contact met patiënten.

Het medisch centrum en het schoonmaakbedrijf geven met dit traject gevolg aan afspraken in de cao voor schoonmakers, waarin staat dat werkgevers schoonmakers de mogelijkheid moeten bieden zich te ontwikkelen. Het Erasmus MC is daarnaast een van de eersten die de Code Verantwoord Martgedrag voor de schoonmaakbranche heeft ondertekend.

Woudestein

Op Woudestein kunnen schoonmakers op kosten van Gom een cursus Nederlands en de basisopleiding schoonmaken volgen, maar er zijn geen mogelijkheden om een opleiding voor een functie buiten de schoonmaak te volgen. TL

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.