Michelle Bachelet, de voormalige president van Chili, zou de Mandeville-lezing geven dit jaar, maar ze heeft afgezegd. Ze heeft besloten om zich opnieuw kandidaat te stellen voor het presidentschap van haar land.

Bachelet werd gevraagd voor de jaarlijkse lezing op de EUR omdat zij wordt gezien als een ‘charismatische leider’, populair in haar eigen land, maar ook wereldwijd. Ze was de eerste vrouwelijke president van Chili (2006-2010) en zette zich in voor gelijkheid tussen mensen. Het verkleinen van de inkomensongelijkheid in haar land, is ook nu de belangrijkste reden voor haar om weer mee te doen aan de verkiezingen. Die worden in november gehouden.

Maatschappelijk verdienstelijk spreker

Voor de Mandeville-lezing wordt elk jaar een spreker uitgenodigd die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de maatschappij. De Erasmus Universiteit wil daarvoor, samen met het Rotterdamse bedrijfsleven, haar waardering uitspreken.  Aan de lezing is ook een oorkonde gekoppeld. Uitgenodigd in eerdere jaren waren bijvoorbeeld mediatycoon Joop van den Ende en de voormalige Belgische premier Guy Verhofstadt.

Geen Mandeville-lezing

Omdat het niet makkelijk is op het laatste moment personen van dergelijk statuur uit te nodigen, heeft de organisatie van de Mandeville-lezing besloten de lezing een jaar over te slaan. PM