Jouw eigen A-team

Welke persoonlijkheden vormen de perfecte combinatie om een startup tot een succes te maken? Met Hannibal, B.A., Murdoch en Face van the A-team kom je al een heel eind, schrijft blogger Eric San Giorgi.

De hoeveelheid inspirerende entrepreneurs die ik gedurende mijn Kauffman Global Scholarship ben tegen gekomen blijft maar groeien. Vooral hier in Silicon Valley is de ‘startup-dichtheid’ zo hoog dat het soms lijkt alsof iedereen entrepreneur is. Veel van deze entrepreneurs hebben verschillende visies over wat een start-up succesvol maakt, maar er is één mening die door bijna iedereen wordt gedeeld: een goed team is fundamenteel. Steve Jobs wilde alleen werken met zogenaamde A-players, collega’s die op meerdere fronten beter waren dan hemzelf. Maar waarin moeten deze personen beter zijn? Wat zijn de ideale eigenschappen die je zoekt in de co-founders van je team?

Oud-mariniers met een missie

Tijdens een kleine zapsessie over de oneindige reeks kanalen hier in de VS, kwam ik achter het antwoord: the A-team. Hét voorbeeld van een dreamteam was al jaren voor onze neus op TV. Een team van oud-mariniers met een missie en teamwork waar menig beginnend bedrijf jaloers op kan zijn.

Hannibal is de leider van the A-team met zeer onorthodoxe maar effectieve manier van zaken doen. In de startup is dit de CEO, die boven de materie staat en beslissingen maakt op basis van ratio. Hij is degene die de troepen in het gareel houdt, en ze constant blijft herinneren aan de missie en visie van het bedrijf.

B.A. Baracus is de brute en mechanische kracht van the A-team. Hij is in de technology startup de epic engineer in het team met een voorliefde voor foutloze code. Een goede engineer zal niet stoppen totdat er een oplossing op tafel ligt.

Murdoch is officieel gek verklaard, maar gebruikt dat in zijn voordeel. Murdoch is de crazy creative: de persoon die buiten de grenzen denkt en zijn inspiratie haalt uit zeer diverse bronnen. Hij is tevens degene die in een bananenpak op kantoor verschijnt ’omdat het dinsdag is’.

Face is de mooi-boy die op soepele wijze altijd de juiste middelen voor the A-team bij elkaar krijgt. In de startup is dit de sales guru: een persoon die precies weet wat de consument wil, en hierop kan inspelen. Ook al is dit een zeer onderschatte positie in veel tech startups, het is een onmisbare functie die vanaf het begin aandacht moet krijgen.

The missing factors

Maar dit dreamteam van leiderschap, engineering, creatie en sales in the A-team mist eigenlijk nog twee personen. De eerste persoon is de number cruncher; een persoon die droomt over cijfers. Hij bouwt de financiële modellen, en kan vanuit dit oogpunt ook duidelijk richting geven aan de koers van de startup. In een consumer products startup zul je ook een operations king nodig hebben. Deze Tim Cook (bestuursvoorzitter van Apple, red.) is expert in het stroomlijnen van de supply chain van de startup, en heeft maar een woord in zijn woordenboek: efficiëntie.

Combineren is winnen

Deze zes persoonlijkheden kunnen jouw A-team een dreamteam maken en het is dan ook zaak om altijd na te denken of je altijd factoren bezet. Een beginnend startup-team is vaak kleiner dan 6 personen, en zal dus persoonlijkheden moeten combineren, of bepaalde zaken moeten uitbesteden aan freelancers.

Als je weer eens met je handen in je haar zit over de volgende stap met je startup, zet dan gewoon even the A-team aan voor inspiratie.

‘I love it when a plan comes together’.

Eric San Giorgi is masterstudent Marketing aan de ESE en ondernemer. Hij vertegenwoordigt momenteel de EUR in het Kauffman Global Scholarhip in de VS, begeleid door AgentschapNL. Het programma bestaat uit trainingen aan universiteiten zoals Harvard en MIT Sloan en bedrijfsbezoeken bij Google, DEKA en Zaarly. Eric zal zijn programma afsluiten met een stage bij Adobe in San Jose. Daarnaast is hij in zijn vrije tijd hamburgerrecensent