EUR-studenten Jurre Moorman en Laurens van Dort trekken in juli naar Mongolië als deelnemers van de Mongol Rally. In hun zoektocht naar avontuur zullen zij 16.000 kilometer afleggen door Europa en Centraal-Azië.

Jurre en Laurens, die elkaar al kennen sinds die middelbare school, kiezen voor een route via Turkije en de Centraal-Aziatische republieken (Iran, Turkmenistan, Uzbekistan, Kyrgyzstan, Kazachstan) om vervolgens via Rusland Mongolië binnen te rijden. Jurre: “Op het moment dat je de grens bereikt gaat er een hek open en loopt de Russische snelweg over in een zandbak”.  De EUR-studenten hebben deze route gekozen omdat het hen avontuurlijker lijkt dan de geasfalteerde wegen van Europa en Rusland.

Rally voor een goed doel

De Mongol Rally begon als initiatief van twee avontuurlijke Britten in 2004, waarbij 6 teams meededen. Inmiddels is de rally uitgegroeid tot een evenement met zo’n 400 deelnemende teams. De deelnemers beginnen in Londen, reizen vervolgens naar Praag voor een gezamenlijk feestje en gaan verder op hun zelf uitgekozen route. Na de Rally worden de auto’s van de deelnemers aan Mongolië geschonken. Ook proberen zij geld op te halen voor een goed doel, dit jaar CoolEarth. Deze organisatie probeert landrechten voor stukken regenwoud veilig te stellen, om zo het woud en de inheemse stammen in stand te houden.

Avontuur boven alles

Jurre wil vooral een mooi avontuur beleven. “Tegenwoordig is China veel aan het bouwen in Mongolië. Over een paar jaar rijd je daar ook over snelwegen en staat er om de 10 minuten een McDonalds langs de weg.” Hij wil daarom ook niet tot in de details voorbereid zijn. Extra materiaal om hun 10 jaar oude Ford Ka te repareren nemen zij wel mee, maar mocht er echt iets mis gaan, dan zijn zij aangewezen op de vaardigheden van lokale monteurs. Als ze die kunnen vinden. “Wij willen ons echt overgeven aan de lokale cultuur.” AT