Voor de twintigste keer trok Rinus Besooijen over de eindstreep van de Marathon Rotterdam. De EUR-medewerker is er na meer dan twintig jaar hardlopen wat langzamer op geworden, maar de motivatie is er niet minder op geworden. “Over vier jaar word ik 65, dan zou het mooi zijn om voor de 25e keer mee te lopen”.

De finish haalde hij met een tijd van 4 uur en 50 minuten. Vroeger liep hij tijden van rond de 3,5 uur, maar hij is tevreden over de prestatie. “Na een herseninfarct en de plotselinge temperatuurswisselingen is dit een prima resultaat. Ook ben ik de laatste jaren wat milder geworden in de training.”

Marathonmeester

De ‘Super Marathon Master’ (iemand die minstens 10 keer de Marathon Rotterdam heeft gelopen) heeft inmiddels tientallen jaren aan hardloopervaring. De marathons van New York en Rotterdam, en ook kleinere wedstrijden, zijn voor hem geen onbekenden. Hij begint drie maanden van tevoren met trainen, maar het hele jaar door loopt hij drie keer per week hard. “Zelfs als ik op vakantie ben. Vorig jaar was ik op een cruise, toen deed ik elke ochtend 20 rondjes rond het dek.”  

Extra opkikker

Volgens Rinus waren er dankzij de film ‘De Marathon’ meer lopers dit jaar. De film speelt zich ook af in Rotterdam en gaat over vier vrienden die de marathon moeten uitlopen om hun baan te behouden. De film heeft bij hem in ieder geval voor wat extra motivatie gezorgd. “Voor de marathon hebben wij met vrienden en familie die film nog eens gekeken. Dat gaf een flinke opkikker. Maar het mooiste is toch wanneer je over de Coolsingel loopt en iedereen je toejuicht”

Kotsend de laatste loodjes

Het zwaarste moment kwam rond de 38 kilometer. Rinus had het al zwaar door de onverwachte warmte, wat hem ertoe zette wat sportdrank te nemen. Ondanks dat hij totaal niet tegen suiker kan. “Op een gegeven moment was ik al kotsend aan het lopen. De laatste kilometers waren echt afzien:  rennen, lopen, beetje dribbelen en weer rennen. Gelukkig heb ik met de steun van langs de kant toch de finish gehaald.” AT