Ze waren niet zo snel als Tilahun Regassa of Koen Raymaekers, maar leverden wel een bewonderenswaardige prestatie. Hoe verging het de deelnemers van de EUR tijdens de Marathon Rotterdam?

42,195 kilometer op de eerste warme dag van het jaar; het waren zondag niet de allerbeste omstandigheden om voor het eerst de marathon te lopen. Jan-Willem van Putten, zesdejaars Economie & Recht, wist van tevoren dat de weersomstandigheden wel eens roet in het eten zouden kunnen gooien: “Ik kan absoluut niet goed tegen warm weer tijdens het lopen, dus dat maakte het extra zwaar gisteren.” De hoge temperaturen waren dan ook de belangrijkste reden – hij wil het niet wijten aan zijn rugblessure in de voorbereiding – dat hij de klassieke afstand niet binnen de door hem gewenste vier uur aflegde. “Uiteindelijk heb ik er vier uur en veertien minuten over gedaan, en achteraf ben ik daar zeker tevreden over.”

Krampen

De eerste helft van de marathon verliep voor Jan-Willem betrekkelijk soepel. “Tot 22 of 23 kilometer kon ik mijn schema makkelijk volhouden, maar daarna begon de kramp al. Ik probeerde wel tegen de warmte op te drinken, maar ik moest regelmatig stoppen om te rekken en kwam met flinke kramp in beide benen over de finish.” Ook de collega van promovendus Maarten Leijs, werkzaam op het Erasmus MC, had last van kramp. Maarten: “We hadden afgesproken dat we zo lang mogelijk samen zouden lopen, maar na 32 kilometer moest ik mijn collega achter me laten. Heel jammer dat we niet samen konden finishen.” Ook voor Maarten was het laatste kwart geen pretje. “Ze zeggen wel eens dat je de laatste 10 kilometer alleen nog op karakter loopt en dat klopt absoluut. Ik had hem graag binnen de 3.15 gelopen, maar ik heb er drieënhalf uur over gedaan.”

Zee van bekenden

Voor zowel Maarten als Jan-Willem was dit de eerste marathon die ze liepen. Bovenal de sfeer maakte het een unieke ervaring, zeggen ze. “De entourage is geweldig. 42 kilometer lang is er nauwelijks een plek te zien waar geen publiek staat.” Jan-Willem vond vooral veel steun toen hij Kralingen binnenliep. “Dat was echt een zee van bekenden, overal stond iemand me aan te moedigen en vaak liep iemand zelfs een stuk mee.” Beiden willen ze graag nog eens de marathon lopen. “Ik wil deze tijd graag nog een keer aanvallen”, aldus Maarten. Jan-Willem wil graag de marathon van New York nog eens lopen, en misschien ook nog eens die van Rotterdam. Daar dacht hij gisteren wel anders over. “Na de finish zei ik meteen dat ik dit nooit meer zou doen.”

Lees ook over de voorbereiding van Jan-Willem en Maarten in EM #14 (p. 14-16)