Campuskroeg In de Smitse heeft de publieksprijs gewonnen bij de verkiezing Hertog Jan Vriendenkring Café van het jaar. Dat betekent gratis bier voor iedereen die op In de Smitse heeft gestemd.

Het kon al bijna niet meer mislopen; met nog twee weken te stemmen lag In de Smitse begin maart een straatlengte voor op de concurrentie. Er werden al vage beloftes over een eventuele buitenbar en een bepaalde hoeveelheid bier gedaan. De vraag was alleen nog of ze de duizend stemmen zouden halen. En dat lukte, het café in het T-gebouw ging net over de duizend stemmen heen en won de publieksprijs. De derde prijs in de reguliere verkiezing voor Hertog Jan Vriendenkring Café van het jaar ging ook naar Rotterdam. Restaurant De Schone Lei aan de Kralingse Plas mocht ook het podium op. In deze verkiezing, door een vakjury van Hertog Jan, eindigde In de Smitse niet in de top 10.

Decor voor commercial?

Voorzitter Martijn Scheffers is blij met de publieksprijs. “Er is ontzettend hard gewerkt om zoveel mogelijk stemmen te krijgen. We hebben geflyerd, studieverenigingen benaderd, gasten in de kroeg aangesproken en via sociale media om steun gevraagd.” Met het winnen van de publieksprijs krijgt het team van In de Smitse een rondleiding in de brouwerij, voorzien van een lunch en diner. Vorig jaar is de televisiereclame voor Hertog Jan opgenomen in de winnende kroeg en Scheffers hoopt dat de campuskroeg dit jaar het decor wordt voor de commercial, maar daar heeft hij nog niets over gehoord.

Gratis bier

Ook voor iedereen die op In de Smitse heeft gestemd is er een aardige bijkomstigheid. Om de overwinning te vieren krijgt de kroeg gratis bier van de brouwer. “Eigenlijk wilden we deze week al een feestje geven op het Tinbergen Plaza, maar dat mocht niet van de gemeente”, vertelt Scheffers. Het is dus nog even wachten op een vergunning, maar waarschijnlijk geeft In de Smitse op 8 of op 15 mei een rondje. TF