Maarten Frens, coördinator van het bachelorprogramma bij Geneeskunde, wordt de eerste prodecaan van het Erasmus University College (EUC). Dat werd tijdens de proefstudeerdag van het EUC, afgelopen donderdag, bevestigd.

De hersenprofessor maakt al twee jaar deel uit van de groep die betrokken is bij het oprichten van het University College. Sinds begin maart is hij fulltime bezig met het reilen en zeilen van de prestigieuze nieuwe opleiding, die in september start in de binnenstad. “Spannend, maar volstrekt in de goede zin van het woord,” vindt Frens het opzetten van een nieuwe opleiding. “Er liggen moeilijke, maar fantastische dossiers op mijn bureau, zoals het samenstellen van een academische staf en het onderwijsprogramma, en het enthousiasmeren van voldoende aankomende studenten.”

Onderzoek en onderwijs

Frens zal, net als de rest van de senior staf, 30 tot 40 procent van zijn tijd aan wetenschappelijk onderzoek blijven besteden. Daarnaast zal hij zelf ook onderwijs gaan geven en is hij bij een aantal blokken inhoudelijk betrokken. Frens is sinds 1997 verbonden aan de Erasmus Universiteit, sinds 2005 is hij hoogleraar Systeemfysiologie aan het Erasmus MC.

Klaar voor de start?

Met nog vijf maanden te gaan moet er nog veel gebeuren voor het EUC daadwerkelijk kan beginnen. De vacatures voor de vier department heads – Humanities, Economics and Business, Social Sciences en Life Science – zijn inmiddels de deur uit. Daarna kan de rest van het onderwijsteam worden samengesteld.

Het oude Onderwijsmuseum aan de Nieuwe Markt, waar in september de eerste colleges worden gegeven, is nog volop in verbouwing. Op 15 mei sluit de inschrijving voor eerstejaars EUC-studenten. Inmiddels zijn er al meer aanmeldingen dan de 110 tot 120 plekken die het University College in het eerste jaar beschikbaar stelt en worden de eerste matchingsgesprekken gevoerd. TF