Is Kansas City de nieuwe Valley?

Te groot, onpersoonlijk en verdeeld; de mening over Silicon Valley is duidelijk in Kansas City. Hier, in de Midwest van de VS, is een prairie vol boerderijen uitgegroeid tot een vruchtbare hub voor high-tech startups. De lokale overheid in ‘Silicon Prairie’ ziet het stimuleren van ondernemerschap als dé reddingsboei voor hun economie.

Google Fiber

Kansas City is de eerste stad ter wereld waar het razendsnelle Google Fiber internet wordt aangelegd. Fiber biedt veel mogelijkheden voor data verbruikende applicaties en HD streaming. Deze voordelen zorgen ervoor dat hackers en ondernemers vanuit alle uithoeken van de VS naar Kansas City komen om te programmeren. Mede geholpen door de enorme leegstand wordt hier geïnvesteerd in ‘hackerhuizen’. Het idee is simpel: zet 5 hackers in een oud stoffig huis, met de hoop dat zij een nieuw million dollar concept bedenken. De combinatie tussen de aantrekkingskracht van een revolutionair snelle internetverbinding en betaalbare toplocaties voor ondernemers bieden grote kansen voor ondernemerschap.

Sociale pijlers

Met in gedachte dat er 1 miljoen koppen koffie voor nodig zijn om een ondernemerscommunity van de grond te krijgen, wordt er elke woensdagochtend een ‘One Million Cups’-evenement gehouden. Hier pitchen lokale ondernemers hun businessplan aan gemiddeld tweehonderd andere ondernemers. Na de presentaties is er gelegenheid om koffie te drinken en te netwerken. Het ondernemersnetwerk in Kansas City is gebouwd op sterke sociale pijlers. Omdat het een nog relatief klein netwerk is – ik schat zo’n vijfhonderd ondernemers – is elke individu bereikbaar via één handshake.

Funky town

Ondanks de metamorfose van deze regio, kun je op sommige momenten toch ook zien dat de tijd heeft stilgestaan. Geen luxueuze clubs, champagne en VIP decks. In Funky Town wordt er op zaterdagavond met een afropruik op ouderwets met de voetjes van de vloer gegaan op een klassieke Saturday-Night-Fever-manier. Even geen koffie, maar gewoon een Budweiser Light.

Dit is pas het begin

Lokale succesverhalen zoals Zaarly, VinSolutions en AgLocal geven de potentie aan voor Kansas City. Maar de vraag is wanneer de grote investeerders naar de stad komen om ondernemingen een financiële boost te geven. Want hoe snel de internetverbinding ook is, zonder geld zal de boel nooit van de grond komen. De toekomst zal ons leren hoeveel van de leegstaande gebouwen over vijf jaar gevuld zullen zijn met de Facebooks en Googles van de toekomst. Een ding is zeker: Funky Town blijft Funky Town.

Eric San Giorgi is masterstudent Marketing aan de ESE en ondernemer. Hij vertegenwoordigd momenteel de EUR in het Kauffman Global Scholarhip in de VS, begeleid door AgentschapNL. Het programma bestaat uit trainingen aan universiteiten zoals Harvard en MIT Sloan en bedrijfsbezoeken bij Google, DEKA en Zaarly. Eric zal zijn programma afsluiten met een stage bij Adobe in San Jose. Daarnaast is hij in zijn vrije tijd hamburgerrecensent.