Vijf Nederlandse universiteiten behoren tot de top honderd van universiteiten met wereldwijd de beste reputatie, meent het Britse tijdschrift Times Higher Education. De EUR staat niet in de lijst.

Van deze vijf staat de TU Delft het hoogst in aanzien, net als vorig jaar. De Universiteit Leiden stijgt op de lijst en de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam dalen enigszins. Wageningen staat net als vorig jaar nipt in de top honderd.

Reputatie onder wetenschappers

De Times Higher Education World Reputation Rankings is een afgeleide van de jaarlijkse ranglijst van de beste universiteiten ter wereld, waarin niet alleen wetenschappelijke impact en andere meetbare ‘feiten’ meewegen, maar ook de reputatie onder wetenschappers. Die is tegenwoordig zo belangrijk dat Times Higher Education (THE) er al enkele jaren een aparte ranglijst aan wijdt.

Objectievere indicatoren

Jacco Neleman, woordvoerder van de EUR, erkent dat reputatie belangrijk is: “Blijkbaar wordt de waarde van de kwaliteit van deze universiteit niet erkend door vakgenoten. Natuurlijk zouden we dat wel graag willen. Maar we kijken als universiteit liever naar lijstjes met objectievere indicatoren.”

Daarmee doelt Neleman onder andere op de World Universities Rankings van THE, waar de EUR in oktober zeer goed scoorde. In deze ranglijst ligt de focus voor een groot deel op onderzoek en ook op onderwijs. Waarom de reputatie onder wetenschappers achterblijft is moeilijk te duiden, zegt Neleman. “Maar reputatie volgt kwaliteit, dus als je blijft investeren in onderwijs en onderzoek zou je verwachten dat de reputatie ook stijgt.”

Geen Harvard of Cambridge

In de gewone THE-ranglijst stonden afgelopen jaar zeven Nederlandse universiteiten bij de beste honderd en twaalf bij de beste tweehonderd. Terwijl er in de ‘reputatie top honderd’ slechts vijf staan. Nog altijd een opmerkelijke prestatie, vindt Phil Baty, redacteur van THE. “Nederland hoeft slechts de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië boven zich te dulden.” Alleen steekt geen enkele instelling er hoog bovenuit. “Nederland heeft geen Harvard of Cambridge”, constateert Baty. HOP/TF

Universiteiten in The Times Higher Education World Reputation Rankings 2013

TU Delft

50-60

Universiteit Leiden 61-70

Universiteit van Amsterdam

81-90

Universiteit Utrecht

81-90

Wageningen University

91-100