“Iedereen kent wel iemand met een eetstoornis.” Dat stelde professor Eric van Furth tijdens een bijeenkomst over eetstoornissen op woensdag 27 februari.

Drie soorten

Met studenten Psychologie bespraken Van Furth en ervaringsdeskundige Hiske Visser van de Ursala kliniek eetstoornissen: anorexia nervosa (misschien het bekendste type, maar in Nederland zijn er ‘slechts’ 5500 mensen die hier aan lijden); boulimia nervosa (zo’n 22.000 patiënten in Nederland); en ‘Eetstoornis Niet Anderszins Omschreven’ (NAO). Een categorie waaraan volgens Australisch onderzoek één procent van de bevolking lijdt.

Denken aan eten

Hiske Visser was zelf patiënt NAO. “Ik was de hele dag bezig met eten of eigenlijk met niet eten. Het is niet zo dat ik graag heel mager wilde worden maar ik was vooral bang dat ik te dik werd. Die angst om dik te worden beheerste op een gegeven moment mijn hele leven.” Wanneer Hiske in college zat, kon ze nog maar aan een paar dingen denken; wat heb ik vandaag al gegeten? Wat mag ik nog eten? Wat ga ik eten? Hoeveel calorieën zitten daarin? Met wie ga ik eten? Deze riedel voltrok zich keer op keer in haar hoofd wat ervoor zorgde dat zij zich nergens anders meer op kon concentreren.

Oorzaken eetstoornis

Hoe kan deze ziekte zich ontwikkelen? Van Furth stelt dat meisjes vlak voor hun pubertijd vaak wat meer energie opslaan wat ervoor zorgt dat ze iets dikker worden. Deze energie hebben ze later nodig om te groeien en meestal verdwijnt het vet dan ook weer. Maar een aantal meisjes ontwikkelen dan een verstoord lichaamsbeeld. “Alle eetstoornissen beginnen met lijnen. De één is biologisch vatbaarder voor een eetstoornis dan de ander maar als iemand die vatbaar is begint met lijnen gaat het vaak de verkeerde kant op.”

Omgeving

Naast biologische factoren spelen ook omgevingsfactoren een rol. Meisjes worden dagelijks geconfronteerd met het schoonheidsideaal waar zij aan moeten voldoen. Reclames over lijnen en afvalproducten zijn dan ook vaak op vrouwen gericht. Daarnaast zijn er ook een aantal psychologische factoren te noemen die kunnen bijdrage aan een verkeerd zelfbeeld. Mensen met een eetstoornis zijn vaak uitermate perfectionistisch en tegelijkertijd ook heel onzeker, een giftige combinatie.

Vroeg behandelen

Omdat eetstoornissen tot ernstige psychische en lichamelijke klachten kunnen lijden, zoals het uitvallen van bepaalde orgaanfuncties, is het belangrijk dat een patiënt in een vroeg stadium behandeld wordt. De kans op genezing is dan groter.

Wil je meer weten over eetstoornissen? Kijk dan op de website www.proud2Bme.nl. Op deze website kun je ook verhalen lezen van patiënten en chatten met een deskundige. Heb je problemen met eten maar is de stap naar de huisarts te groot? Volg dan het online zelfhulpprogramma op www.featback.nl. Je kunt ook altijd de studentpsycholoog benaderen voor hulp. CM