Op campus Woudestein wordt momenteel een moderner parkeersysteem geïnstalleerd. Daarmee wordt betaald parkeren straks eenvoudiger en de slagbomen gaan sneller dicht, dus ‘meetreinen’ wordt lastiger.

De nieuwe parkeergarage, die op 12 maart open gaat, heeft de primeur met het nieuwe systeem; eind maart zal het overal draaien. Het oude systeem was al jaren technisch en economisch afgeschreven.

Slagbomen sneller dicht

Wie wel eens zonder uitrijkaart onder de slagboom doorpiept – ‘meetreinen’, wat studenten nog wel eens proberen – neemt vanaf dan extra risico’s, want de nieuwe slagbomen zullen sneller reageren. Frauderen wordt dus lastiger.

Medewerkers gaan dokken

Vanaf 1 mei gaan behalve studenten en bezoekers ook medewerkers betalen voor een parkeerplek op de campus. De handeling die de medewerker dan moet doen verschilt weinig van de huidige situatie: je scant de Honeywellpas en de slagbomen gaan open. Wel moet medewerker parkeertegoed op de kaart laden; dat kan bij de zes betaalautomaten op de campus. Als het saldo te laag dreigt te worden, geeft het systeem een seintje bij het scannen van de pas.

12 gratis parkeerdagen

Het dagtarief in 2013 is een euro per dag, daarna loopt het tarief op naar 1,75 in 2014 en 2,50 in 2015. Wel krijgen medewerkers van de universiteit twaalf gratis parkeerdagen bij een fulltime dienstverband.

Kentekenherkenning

Bovendien kunnen medewerkers hun kenteken opgeven voor kentekenherkenning. De slagbomen gaan dan automatisch open zodra de automobilist stapvoets komt aanrijden; stoppen hoeft dan niet meer. Deze functionaliteit wordt tussen 1 maart en 1 mei getest en zou het oprijden van de campus makkelijker en sneller maken.

Alle medewerkers van de EUR kregen 25 februari per mail een nieuwsbrief met informatie over de invoering van betaald parkeren inclusief het nieuwe parkeersysteem. Begin maart volgt een mail met een online aanvraagformulier voor de parkeerlicentie. LJ