De Rotterdamse editie van de European Universities Games in 2014 gaan door, ondanks dat het College van Bestuur heeft besloten geen garantstelling te geven aan het sportevenement.

Het spande er vorige week om of de Games door zouden gaan. Het organisatiecomité wachtte al sinds oktober op een garantie van de Erasmus Universiteit bij een eventueel financieel tekort. Zonder die garantstelling zou het evenement misschien niet doorgaan. Hoewel het College van Bestuur die garantstelling niet heeft gegeven, heeft de Stichting EU Games Rotterdam 2014 besloten om door te gaan met de sportieve afsluiter van het lustrumjaar. De stichting denkt het zonder de extra zekerheid ook te kunnen redden.

Opluchting

Toernooidirecteur Henk Smit is blij dat de organisatie zelf het besluit heeft genomen om verder te gaan met het evenement. “De garantstelling had natuurlijk extra zekerheid gegeven, maar hoeveel garantie heb je nodig? Met een sluitende begroting, een aanzienlijke buffer en de financiële toezeggingen die we van verschillende partijen hebben moet het ook lukken.”

Ook voorzitter van de Stichting 2nd European Universities Games 2014, Daniël Sikkens, is opgelucht. “We wilden graag de zekerheid van een garantstelling hebben, zeker in deze tijden. Het is wel spannend om zonder dat vangnet verder te gaan. Onlangs heeft de gemeente gelukkig additionele middelen toegezegd. Het geeft een goed gevoel om eindelijk door te kunnen met de organisatie.”

Roeien

Na het binnenhalen van de Games eind 2011 werden de ambities vrij snel naar beneden bijgesteld. Waar eerder werd gemikt op 4000 deelnemers, is dit aantal teruggeschroefd naar 2500. Wellicht worden dat er toch iets meer, want anders dan eerder bekend was, wordt roeien misschien toch weer een onderdeel van de EU Games 2014. De gemeente en de overkoepelende sportorganisatie voor Europese universiteiten EUSA willen graag dat die sport onderdeel uitmaakt van het evenement. Daardoor zal het deelnemersaantal wellicht nog wat hoger worden dan de begrote 2500.

Huisvesting

Ook zullen de EU Games niet begin juli plaatsvinden, zoals oorspronkelijk het plan was, maar in de tweede helft van juli en de eerste week van augustus. Het wordt uitgesmeerd over 15 of 16 dagen vanwege de huisvestingscapaciteit. Zo kan de groep sporters in twee shifts worden ondergebracht. Een groot deel van de deelnemers zal in het in aanbouw zijnde U-gebouw overnachten.

Medio maart presenteert het organisatiecomité concrete plannen aan de EUSA. TF