Het vernieuwde loopbaancoachingstraject voor studenten met een multiculturele achtergrond is mede gebaseerd op het ontvoeringsverhaal van Arjan Erkel. Het draait om loskomen van belemmerende overtuigingen en je eigen kracht vinden.

Volgens zijn website heeft Arjan Erkel zijn gijzeling overleefd door zijn authenticiteit te behouden en zich niet gek te laten maken door zijn gijzelnemers. Op dezelfde manier, door zichzelf te ‘ontgijzelen’, zullen studenten met een multiculturele achtergrond sneller een baan vinden.

Patronen herkennen

Dat betekent dat zij (deels) los moeten komen van hun culturele achtergrond: geloof, opvoeding, normen en waarden. Daardoor zullen zij eerder patronen in de Nederlandse arbeidsmarkt herkennen en daarop kunnen anticiperen. “Het zal voor deelnemers soms confronterend zijn om uit de comfort zone te komen, maar het is nodig om met een open blik naar een baan te zoeken”, licht loopbaanadviseur Dorianne van Schaijk toe.

In de cursussen die ze eerder gaf, merkte Van Schaijk al dat overtuigingen, angsten en onzekerheden deze studenten in de weg kunnen zitten, vooral als zij de eerste in een familie of gezin zijn die gaan studeren. Ze hebben vooroordelen en daardoor geven ze zichzelf bij voorbaat weinig kans op de arbeidsmarkt.

Missen essentiële kennis

Bovendien missen deze studenten vaak essentiële algemene kennis, zoals het belang van een netwerk, dat je CV niet compleet is zonder nevenactiviteiten en dat je recruitmentevenementen al in je tweede of derde jaar kunt bezoeken. “Ook kennen sommigen niet eens De Wereld Draait Door, of Pauw & Witteman, terwijl je van die programma’s juist iets kunt opsteken over de actualiteit en waar mensen over praten.”

Nog steeds achterstand

Eigenlijk vindt Van Schaijk dat elke student in principe baat heeft bij het vernieuwde loopbaancoachingstraject, maar aan de andere kant merkt ze dat juist studenten met een multiculturele achtergrond extra coaching kunnen gebruiken. “In de praktijk blijkt dat ze nog steeds een achterstand houden op de arbeidsmarkt, blijkt ook uit recent onderzoek van het CBS van december vorig jaar.”

Meteen actie

Anders dan in de voorgaande cursussen gaan de deelnemers al direct de arbeidsmarkt op, want na de eerste bijeenkomst moeten ze al een netwerkgesprek houden bij een bedrijf of organisatie. Arjan Erkel zelf komt ook in actie; hij verzorgt minstens twee van de tien bijeenkomsten en verder komen de bekende onderdelen aan bod, zoals sollicitatiebrief en CV opstellen, hoe je sociale media kunt inzetten om een baan te vinden en oefen je sollicitatiegesprekken. LJ

Het multiculturele loopbaancoachingstraject nieuwe stijl start op 4 februari en bestaat uit tien bijeenkomsten. Aanmelden kan tot 21 januari.