Fotograaf Rogier Maaskant heeft in samenwerking met het Syrische Comité een kledinginzamelingsactie voor Syrische vluchtelingen opgezet. Ook op de EUR kleren tot en met aankomend weekend worden ingeleverd.

De Facebook-actie ClothesDropSyria startte op 21 januari met het inzamelen van warme kleding voor Syrische vluchtelingen en eindigt dit weekend. De actie begon met een landelijk netwerk van inzamelpunten op kunstacademies en universiteiten verspreid door heel Nederland. ClothesDropSyria riep daarbij op om schone en niet-kapotte kleren, schoenen en warme dekens, verpakt in zakken, naar een inleverpunt in de buurt te brengen.

Inleverpunt EUR

ClothesDropSyria is een groot succes en er zijn meer dan 30 inzamelpunten opgezet gedurende drie weken door heel Nederland. De EUR is één van die inzamelpunten. De Rotaract Club Rotterdam helpt actief mee om via de EUR zoveel mogelijk kleding in te zamelen. “Op de EUR is een centrale plek gekozen waar studenten en medewerkers kleren kunnen inleveren”, legt Yana Pavlova, studente Business Information Management en president van de Rotaract Club Rotterdam, uit. Op de derde verdieping van het T-gebouw kunnen kleren worden afgegeven.

Kleren belangrijk

Syrische vluchtelingen hebben hulp nodig. Ze leven in primitieve tentenkampen, zonder goede sanitaire voorzieningen en zonder bescherming tegen de barre weersomstandigheden. “Met zulke grote aantallen aan vluchtelingen is er altijd een tekort aan hulpgoederen”, benadrukt Pavlova,. Vooral kleren zijn nodig. “De meeste vluchtelingen komen aan in kampen met niks meer dan de kleren die ze aan hebben”, zegt Pavlova, “dat is niet genoeg om de strenge winters te overleven.”

Meer betrokkenheid

“Ik hoop op meer betrokkenheid van Nederland en de westerse wereld bij de mensen in Syrië”, benadrukt Désane van Brederode, schrijfster en adviseur voor het Syrisch Comité. “De complexiteit van de situatie daar mag geen excuus zijn om niets te doen.” Pavlova is het daar mee eens. “Genoeg mensen hebben kleren die ze eigenlijk niet veel dragen”, benadrukt Pavlova. “Ik wil iedereen aanmoedigen in de kast te kijken en kleren in te leveren, het zijn namelijk juist de kleine bijdrage die het verschil maken.”

Inzamelen stopt dit weekend

Inleveren van kleren kan tot dit weekend. Dan wordt alle ingezamelde kleding op alle 30 verzamelpunten opgehaald, verpakt en verscheept naar Turkije. Vanuit Turkije zullen alle hulpgoederen naar verschillende Syrische vluchtelingenkampen worden gebracht. Meer info: www.facebook.com/ClothesDropSyria. NdB