De Erasmus Universiteit ging tijdens het filmfestival een samenwerking aan met het IFFR, waarbij zij film en wetenschap met elkaar combineren door hoor- en kijkcolleges te geven bij een film op het festival.

Op dinsdag 29 januari reflecteerden drie prominenten van de Erasmus Universiteit, strafadvocate Inez Weski, filosoof Tim de Mey en hoogleraar Vergelijkende Bestuurskunde Steven van de Walle, in De Doelen op de filmhit Call Girl. Deze Zweedse film gaat over een waargebeurd politiek schandaal over corruptie en callgirls in 1976 in Stockholm.

Prostitutienetwerk

De hoofdpersoon is de veertienjarige Iris. Wanneer zij in een opvangtehuis woont, komt zij in contact met Dagmar Glans, een ‘madam’ die klanten heeft in de hogere kringen van Zweden. Iris gaat voor haar werken als callgirl. Enkele dagen voor de verkiezingen linkt detective John Sandberg verschillende ministers aan dit prostitutienetwerk van Dagmar Glans.

Premier Olof Palme probeert zijn ministers te beschermen en een politiek spel vol corruptie barst los.

Macht

Na het zien van de trailer van de film gaat strafpleiter Weski van start met een minicollege met de titel: Justice and the power of accusations. Zij stelt dat het karakteristiek is voor de mens om de ander te gebruiken of te misbruiken, zoals ook in de film te zien is. De film is een voorbeeld van hoe hooggeplaatste personen onaantastbaar denken te zijn door hun macht. Dit zie je terug in tal van praktijken in de wereld waar macht een belangrijke rol speelt bij seksueel misbruik.

Buitenstaander

Het tweede college is vanuit het filosofische perspectief gegeven door Tim de Mey. Hij bespreekt de houding van de twee inspecteurs in de film ten opzichte van de verklaringen van de callgirls. De Mey vergelijkt de filosoof David Hume met zijn tijdgenoot Thomas Reid. Waar Hume ervan uitging dat niets is wat het lijkt, stelt Reid dat je alles moet geloven tenzij je sterke motieven hebt om dat niet te doen. In onderzoeken als deze is de blik van de buitenstaander vaak gekleurd, wat ervoor zorgt dat je gaat zoeken naar argumenten die jouw gekleurde blik bevestigen. Tim de Mey pleit in zulke gevallen voor een agnostische houding waarbij je niet uitgaat van een absolute waarheid en waar geloven een ondergeschikte rol krijgt.

Schandalen

Na de nodige filosofische overwegingen, neemt Steven de Walle het stokje over. Hij spreekt over politieke schandalen en dat deze vaak samenhangen met de tijdgeest. In deze tijden van crisis zal het publiek eerder geschokt reageren wanneer de minister-president zich laat rondrijden in een dure auto dan wanneer hij een minnares heeft.

Corruptie

Daarnaast bespreekt de hoogleraar de corruptie in de film. In Zweden, maar ook in Nederland, deed men lang geen onderzoek naar corruptie. Simpelweg omdat men dacht dat corruptie in deze landen niet voorkwam. Maar corruptie gaat in westerse landen bijna nooit om geld toeschuiven, maar om persoonlijke relaties. Als je als politiek figuur gunsten verleent aan een ander omdat je elkaar uit de wind wilt houden, is dat wel degelijk corruptie.

Bomvol hoofd

Na een kleine twee uur gaan de bezoekers van het Tiger College met een bomvol hoofd naar huis. Een relaxt avondje film kijken, eindigt zo in een nachtelijke overpeinzing over macht, corruptie en gekleurde blikken. CM