Twee kunstwerken van Manuel Kneepkens zijn verwijderd uit de Faculty Club op de 17e verdieping van het H-gebouw. De werken zouden aanstootgevend zijn en te veel naakt bevatten.

Kneepkens, dichter, oud-politicus en voormalig EUR-docent, exposeert momenteel veertien kunstwerken in de Faculty Club. Cateraar Van der Linde, die de locatie huurt van de EUR, zou bezwaar hebben tegen zeven van de schilderijen. Uiteindelijk zijn twee schilderijen, De Verstoten Minnares en De Stier van Pamplona (beiden op deze foto) geruild tegen twee nieuwe werken. Zelf omschrijft Kneepkens zijn werken als ‘mild, satirisch en cartoon-achtig’.

Een plaats van beschaving

Hoewel de schilderijen geruild zijn is het incident nog niet afgedaan. Eerst zou namelijk Love – de Gekruisigde Vrouw worden verwijderd, maar De Verstoten Minnares kwam terug. In een open brief aan collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr schrijft Kneepkens dat hij verwacht dat het College van Bestuur de cateraar wijst op ongepast gedrag, aangezien een universiteit “een instituut [is] waar men de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel heeft. Een plaats van beschaving en niet van achterlijkheid.”

Verkeerde adres

De universiteit laat via een woordvoerder weten dat Kneepkens aan het verkeerde adres is. “De collegevoorzitter noch de EUR is verantwoordelijk wat de huurder wel of niet aan de muur hangt. Dat de uitbater bezwaar aantekent is z’n goed recht. De Faculty Club is een restaurant en geen gallerie.” Cateraar Van der Linde wil niet reageren op het incident.

Het werk van Kneepkens is nog tot en met 29 maart te bezichtigen. De Faculty Club is geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. TF