Promovendi als medewerker of student?

Goed nieuws voor de promovendi van de EUR deze week. Het kabinet besloot dat ze voorlopig werknemers blijven in plaats van een promotiestudent, wat de universiteiten zo graag wilden. EM vroeg drie promovendi van de Erasmus School of Law wat zij hiervan vinden.

Ryan Gauthier (Promovendus Publieksrecht)

“Voor mij verandert er technisch gezien niet zoveel. Ik ben nu 1,5 jaar hier en sindsdien heb ik ook de status van werknemer. Hiervoor heb ik bij verschillende advocatenkantoren gewerkt en daar was ik uiteraard werknemer. Veel promovendi hebben gewerkt of andere ervaringen opgedaan voordat ze aan de EUR beginnen. Als ze de studentenstatus zouden krijgen, voelt dat als een stap terug.

Als je student blijft, moet je vechten voor veel dingen, bijvoorbeeld financiering. Nu promovendi werknemers zijn hoeft dat niet en kunnen ook wij gebruik maken van de vele voordelen die dat met zich meebrengt. Als medewerker heb je echt het idee dat je erkend wordt binnen de universiteit, dat is belangrijk.

Ik kom uit Canada en het feit dat ik hier als werknemer kon promoveren in plaats van als student, zoals in veel andere landen, was zeker een voordeel. Anders had ik waarschijnlijk niet kunnen promoveren doordat ik het dan niet zou kunnen financieren.”

Aubrich Bakhuis (Promovendus Staatrecht)

“Ik heb altijd al het gevoel gehad dat ik medewerker ben. Eerst had ik een tijdelijk contract als wetenschappelijk onderzoeker dat na een tijdje werd omgezet. Als ik zou moeten promoveren als student weet ik niet of ik dat zou doen. Dat hangt helemaal af van in welke fase ik zou zitten in mijn leven. Als er qua financiën niks zou veranderen zou ik meteen ja zeggen, maar je moet wel kunnen overleven.

Wanneer je als student-promovendus aan de slag zou gaan moet je dezelfde afwegingen maken als veel studenten. Heb je bijvoorbeeld nog tijd om ernaast te werken? Toch zou ik het dan ook doen. Ik vind het erg leuk en het is een belangrijke investering in jezelf.

Dat de universiteit meer flexibiliteit wil kan ik me op zich wel voorstellen. Je hebt als universiteit eigenlijk niet erg veel aan promovendi. Ze zijn toch alleen maar met zichzelf bezig. Uiteindelijk verdient de universiteit er wel aan, maar dan moet een proefschrift af komen. Dat gaat soms nog wel eens mis.”

Eelco Moerman (Promovendus strafrecht)

“Dat we voorlopig medewerkers blijven is erg goed nieuws, toch? Het is belangrijk dat promoveren aantrekkelijk blijft en dat wij medewerkers zijn speelt daarin een belangrijke stap. Wel las ik dat universiteiten misschien binnenkort toch nog mogen experimenteren met promotiestudenten, ik hoop dat ik daar dan geen deel van uit ga maken.

Meer flexibiliteit voor universiteiten om zelf te kiezen welke promovendus ze medewerker maken lijkt me niet terecht. Zonder eenduidig beleid zullen de promovendi elkaar onderling ook met scheve gezichten aankijken. Ik vind de uitspraak van het kabinet dan ook terecht.

In sommige andere landen zijn promovendi wel student. Toch vind ik dat je verschillende systemen niet zomaar met elkaar kunt vergelijken. In veel landen kun je in veel kortere tijd promoveren, hier is het vier jaar. Als ik als student zou moeten promoveren zou ik het niet kunnen doen in dit vierjarige traject denk ik. Het huis moet natuurlijk ook betaald worden. Wel zie ik het met de bezuinigingen nog gebeuren dat het toch ingevoerd gaat worden, en dat promovendi niet langer automatisch werknemer zijn. Als zoiets eenmaal is ingevoerd, wordt het niet meer zomaar terug gedraaid.’ NdB