Meer dan tienduizend mensen wereldwijd hebben zich ingeschreven voor een online cursus aan de Universiteit Leiden. De belangstelling voor de introductie in Europees Recht overstijgt alle verwachtingen.

De Universiteit Leiden is de eerste Nederlandse instelling die actief wordt op het Amerikaanse platform Coursera https://www.coursera.org/course/introeulaw, waar sinds een jaar honderden gratis cursussen worden aangeboden van tientallen universiteiten wereldwijd: de zogeheten ‘massive open online courses’ (MOOC’s). Leiden bevindt zich in goed gezelschap: ook professoren van bijvoorbeeld Stanford en Princeton delen hun kennis met de wereld.

Groot publiek

‘Ongekend’ noemt hoogleraar Stefaan van Bogaert de belangstelling in de Volkskrant http://www.volkskrant.nl/vk/nl/4884/Binnenland/article/detail/3378258/2013/01/17/Al-meer-dan-10-000-inschrijvingen-voor-reeks-online-colleges-Universiteit-Leiden.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS&utm_term=Leiden&utm_content=Leiden&utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter&utm_campaign=leiden+YH. Aan de hele Leidse rechtenfaculteit studeren vijfduizend mensen, met zijn cursus bereikt hij in één keer het dubbele aantal. Wanneer de cursus start, is nog niet bekend. Volgens Coursera is de module nog ‘under construction’.

Delft

Ook de Universiteit Delft heeft aangekondigd zich binnenkort op de markt van de MOOC’s te begeven. Of Delft met het Amerikaanse Coursera in zee gaat of met een andere partij is nog niet bekend.

Geen gratis Rotterdams onderwijs

De EUR is voorlopig niet van plan om zich te profileren via MOOC’s. Op dit moment liggen er geen plannen, maar de universiteit sluit niet uit op een later moment wel gratis online onderwijs te gaan aanbieden. Welk vak verdient volgens jullie een wereldwijd publiek? HOP/TF