De bestuurders van universiteiten hebben ingestemd met de nieuwe cao-afspraken. De achterban van de vakbonden zal zich begin januari uitspreken.

Het was niet vanzelfsprekend dat de universiteitsbestuurders met de nieuwe afspraken zouden instemmen. Ruim twee jaar geleden waren de onderhandelaars ook tot een akkoord gekomen, maar daar haalden de bestuurders toen alsnog een streep door, nadat de vakbonden al hadden ingestemd.

 

Zo’n situatie wilden de partijen deze keer voorkomen. Het onderhandelaarsakkoord had daarom pas afgelopen vrijdag naar buiten moeten komen, nadat de universiteitsbestuurders zich erover hadden gebogen.  Het lekte echter voortijdig uit.

 

Vrijdag stemden de bestuurders formeel nog niet in, maar dat hebben ze intussen wel gedaan. Ze accepteren een loonsverhoging van twee procent: één procent in januari 2013 en nog eens één procent in september 2013. Senioren- en ontslagregelingen worden versoberd. Lees meer over het cao-akkoord of bekijk de hele inhoud van de nieuw cao. HOP