Loop jij nominaal?

Sinds september moeten eerstejaars van 6 faculteiten (geneeskunde en filosofie uitgezonderd) in één jaar alle 60 studiepunten halen. Zo vlak voor de kerstvakantie doet EM een peiling: loop jij nominaal?

Wida Arian (19) eerstejaars IBA

“IBA is best een pittige studie. Ik werk er hard voor, en gelukkig heb ik tot nu toe al mijn punten binnen. Die moeite zou best wat meer gewaardeerd mogen worden, terwijl die 60-puntenregel nu juist afdoet aan de waardering. Natuurlijk vallen er elk jaar mensen af, maar deze regel is wel erg extreem.

Ik vind dat Nominaal=Normaal veel te snel is ingevoerd en dat de mening van studenten onvoldoende gepeild is. Naar mijn mening was een overgangsregeling een slimmere oplossing geweest. Als je nu niet direct al je punten haalt, moet je vertrekken. Dit is helemaal zuur voor internationale studenten. Die komen soms van ver, en het kost ze moeite om een kamer te vinden. Als deze studenten dan een puntje tekortkomen na hun eerste jaar moeten ze direct stoppen.”

Jan Willem Dek (19) eerstejaars Rechten

“Mijn studie gaat me tot nu toe vrij gemakkelijk af, gelukkig. Ik heb tot nu toe alles gehaald. Ik hoop dat ik dit vol kan houden dit jaar. Achteraf vielen me die strengere eisen best mee.

Ik vind de maatregel Nominaal = Normaal aan de ene kant wel logisch. Je moet gewoon je vakken halen binnen een bepaalde tijd en als je dat doet is er niets aan de hand. Aan de andere kant begrijp ik de ophef erover ook wel, want je wordt toch beperkt in je vrijheid. Die was voorheen groter.”

Hannah Tomasowa (20) eerstejaars Psychologie

“Ik heb een dubbel gevoel over de nieuwe regeling. Aan de ene kant is het niet zo fijn, omdat er meer druk op komt te staan. Maar aan de andere kant: het motiveert me wel om gedisciplineerd te studeren.

Het gaat steeds beter met alles inplannen. Naast m’n studie heb ik ook werk, sport, en ben ik lid van studentenvereniging Laurentius. Als ik overdag studeer, heb ik bijvoorbeeld ’s avonds tijd om gezellig wat te gaan drinken met vriendinnen. Tot nu gaat het goed en hopelijk blijf ik alles halen.

Ik had in de eerste weken best moeite om te wennen aan de structuur in deze opleiding. Bij psychologie moeten we werken volgens het zogeheten probleemgestuurd onderwijs. Dit houdt in dat we een casus krijgen om op te lossen, en daar moeten we zelf de literatuur bij zoeken.”