Het verzoek van de Hogeschool-Universiteit Brussel (HUB) aan studenten om zich niet meer als vrouw te verkleden tijdens de ontgroening, heeft tot verontwaardiging geleid in België.

Een 19-jarige student liep een maand geleden verkleed als vrouw door het centrum van Brussel. Hij kwam terug van een ontgroeningsfeest waar mannen vaak verkleed gaan als vrouwen en vrouwen als man verschijnen. Na de ‘doop’ kwam hij een groepje jongens tegen die hem een parkeergarage induwden en aanrandden.

 

Verbod

Na het incident zou de HUB studenten verboden hebben zich nog langer te verkleden als vrouw en andersom omdat dit “in bepaalde groepen” provocerend zou kunnen werken. Het Vlaams Belang noemde die reactie vandaag “totaal verkeerd en onaanvaardbaar”. De Brusselse staatssecretaris Bruno De Lille kondigde aan een brief naar de instelling te schrijven waarin hij vraagt de maatregel in te trekken.

Provocatie mijden

Maar er was nooit sprake van een expliciet verbod, zegt Marc Ophalvens van de HUB tegen het Belgische Radio 1. De instelling vroeg studenten wel voor hun eigen veiligheid de verkleedfeesten tijdelijk achterwege te laten. “Op dat moment dachten wij dat het misschien goed was om de provocatie te mijden.”

De daders van de aanranding zijn overigens vastgelegd op camerabeelden en inmiddels zijn er twee jongens opgepakt. HOP