IBEB-student Joost van Gemeren is Summa Cum Laude afgestudeerd. Het is voor het eerst dat een bachelorstudent aan de EUR dit op zijn diploma ziet staan.

Na de bachelor graduation day kreeg Joost van Gemeren te horen dat hij zijn diploma in International Bachelor Economics and Business Economics (IBEB) Summa Cum Laude had gehaald. ‘Met de hoogste lof’: gemiddeld een 9 op je lijst, minimaal een 9 voor je scriptie en slechts één herkansing. Een unicum. Nooit eerder ontving een bachelorstudent aan de EUR zijn diploma Summa Cum Laude.

Gefeliciteerd, Summa Cum Laude! Hoe heb je dat voor elkaar gekregen?

“Ik moest er flink voor aan de bak. Goed de colleges voorbereiden, dat is heel belangrijk. Ik zorgde altijd dat ik alle artikelen vooraf had gelezen.”

Heeft het je veel tijd gekost, of zit het in je genen?

“Ik kwam lang niet aan de veertig uur per week, hoor. Maar ik denk dat het er zeker wel dertig waren. Veel studiegenoten zitten vooral in de aanloop naar tentamens te blokken, ik heb mijn studietijd gelijkmatig proberen te verdelen. Het is niet zo dat ik van fantastische ouders afstam. Ze zijn natuurlijk wel fantastisch, maar misschien niet extreem slim.”

Dus je houdt ook nog tijd over?

“Ja, ik had een bijbaantje in een supermarkt en doe veel vrijwilligerswerk. Voor verschillende stichtingen sta ik op het toneel, meestal voor een groep kinderen. Dat is een grote hobby.”

Heb je het niet een beetje cadeau gekregen van je docenten?

“Haha, ik denk het niet. Dat is ook niet nodig geweest. In het eerste jaar stond ik al een 9,1. Ik heb in de laatste maanden natuurlijk wel af en toe laten vallen dat ik nog een paar hoge cijfers nodig had.”

Wat vinden je studiegenoten ervan?

“Die waren wel onder de indruk dat het mogelijk was. Ze waren vooral erg blij voor mij, maar ze vonden het ook een beetje buitenaards.” TF