Wat als studenten-OV geschrapt wordt?

Studenten kunnen vanaf 2015 niet langer gebruikmaken van de ov-jaarkaart. Dat hebben VVD en PvdA afgesproken in het regeerakkoord dat maandag gepresenteerd werd. Wat gaat er voor jou allemaal veranderen?

Laura de Klerck (24) derdejaars sociologie

“Ik zit er al een tijdje over te denken om in Rotterdam te gaan wonen, maar als ik straks geen studenten-ov-kaart meer heb, ga ik het zeker doen. Ik woon nu nog in Hellevoetsluis en een retourtje kost al snel 15 euro. Op dit moment heb ik niet zoveel colleges op de EUR, maar er komen drukkere periodes aan, dus dan vind ik dat veel geld om even op en neer te gaan. Verplichte hoorcolleges zal ik dan misschien ook wel een keer overslaan, want sommige kun je best missen en het scheelt veel geld. Gelukkig kan ik altijd terugvallen op mijn ouders als ik het straks niet meer kan betalen. Dan zou ik bij hen een lening nemen en niet bij DUO, want je bent na je studie niet verzekerd van een baan en inkomsten. Dus ik vind het een te groot risico om bij DUO te lenen.

Ik snap dat er in tijden van crisis fors bezuinigd moet worden, maar het is niet eerlijk dat studenten nu op moeten draaien voor de fouten die andere generaties gemaakt hebben. Straks wordt studeren weer voor de elite omdat de ‘normale student’ het niet kan betalen. Ik vind dat alle studenten gelijke kansen moeten hebben, maar door de grote bezuinigingen van de overheid kan dat niet.”

Ingrid Burgers (23) & Harmony Maijer (24) allebei pre-master media en journalistiek

Ingrid (links): “Ik woon in Delfshaven en pak altijd de metro omdat ik gewoon te lui ben om te fietsen. Straks moet ik kiezen tussen fietsen of betalen. Mijn streven is om vaker met de fiets te gaan – scheelt me ook weer een abonnement voor de sportschool – maar of ik me daar aan ga houden..

Het is goed dat er bezuinigd wordt, maar studenten hebben te veel last van die bezuinigingen. Het is én de ov-studentenkaart én de studiefinanciering. Ik ben bang dat veel jongeren gedemotiveerd raken door de bezuinigingen. Als ik nu moest gaan studeren en mijn ouders zouden me niet kunnen helpen, ik kreeg geen zorgtoeslag, geen stufi en geen studenten-ov meer, dan weet ik niet of ik nog wel zou gaan studeren. Want hoe zou ik dat moeten betalen?”

Harmony (rechts): “Ik heb al geen ov-kaart meer, dus voor mij verandert er niks. Kijk eens hoeveel mazzel studenten gehad hebben. Ze hoefden niet voor hun vervoer te betalen en kregen ook nog eens elke maand studiefinanciering. Ik heb ook jarenlang uitwonende studiefinanciering gehad, maar dat ging meestal op aan winkelen en stappen. Misschien is het maar goed dat studenten dat niet meer krijgen, want de overheid betaalt nu vaak de biertjes van de studenten in plaats van hun studie.”