FNV Jong en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) ontvingen veel vragen over de drastische verandering van de studiefinanciering. Daarom lanceerden ze een website om de klachten te verzamelen.

Aanleiding is het regeerakkoord van VVD en PvdA, dat ingrijpende bezuinigingen bevat op het hoger onderwijs. Op de website www.StuderenMoetKunnen.nl kunnen scholieren, studenten en ouders een enquête invullen. “We willen horen van de personen die de bezuinigingen aangaan, wat ze ervan vinden. Want we zijn erg benieuwd wat dat voor hen gaat betekenen”, vertelt Kai Heijneman, voorzitter van de LSVb. “Wat gaat er straks veranderen voor studenten die niet terug kunnen vallen op hun ouders? Beïnvloedt dat hun studiekeuze? Gaan ze meer werken of juist bijlenen?” De LSVb hoopt door de enquête daar zicht op te krijgen.

Overhandigen resultaten

In november wordt de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer behandeld. De resultaten van de enquête zullen dan overhandigd worden aan de leden van de Tweede Kamer. “Ze moeten goed nadenken over de gevolgen van de ingrijpende bezuinigingen. Daarom brengen wij in kaart wat die gevolgen precies zijn”, aldus Heijneman. CW