Vandaag werden drie alumni van de Erasmus Universiteit beëdigd als kabinetsleden. Lilianne Ploumen, Martin van Rijn en Melanie Schultz van Haegen zijn de bewindslieden die in Rotterdam studeerden.

Lilianne Ploumen

Voordat Hans Spekman in zijn fleece-trui aan tafel zat bij De Wereld Draait Door werd de PvdA geleid door EUR-alumna Lilianne Ploumen (50). De voormalig voorzitter van de PvdA wordt in Rutte-II Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en studeerde tussen 1980 en 1988 Maatschappijgeschiedenis in Rotterdam. Als minister zonder portefeuille op het Ministerie van Buitenlandse Zaken moet ze zich hard gaan maken voor investeringen van Nederlandse bedrijven in ontwikkelingslanden. Ze is vooral bekend op de harde kritiek die ze als PvdA-voorzitter uitte op Job Cohen.

Melanie Schultz van Haegen

Op het Ministerie van Infrastructuur en Milieu blijft dezelfde vrouw aan het roer staan. VVD’er Melanie Schultz van Haegen (42) was in Balkenende-II en –III al staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat en in Rutte-I bekleedde ze de ministerspost die ze in Rutte-II weer gaat vervullen. Tussen 1988 en 1994 studeerde ze Bestuurskunde in Rotterdam en Leiden. Haar meest bekende wapenfeit uit Den Haag is de verhoging van de maximumsnelheid op een aantal snelwegen.

Martin van Rijn

Misschien wel de grootste onbekende die vandaag op het bordes stond is Martin van Rijn (56). De PvdA’er was eerder topambtenaar op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, waar hij in deze kabinetsperiode als staatssecretaris aan de slag gaat. Van Rijn was hiervoor CEO van pensioenfonds PGGM. Hij studeerde Economie in Rotterdam tussen 1974 en 1980. TF