Rook op de zesde verdieping van het H-gebouw. Dat was de reden dat het hele H-gebouw maandag aan het einde van de ochtend geëvacueerd werd. Het bleek om een oefening te gaan.

Bibberend op het plein tussen gebouw A en H stonden medewerkers en studenten uit het H-gebouw (de foto is gemaakt op het moment dat de oefening bijna was afgelopen) te wachten tot ze weer terug naar binnen mochten. Het bleek uiteindelijk om een brandoefening te gaan – er zou brand zijn op de zesde verdieping, maar dat wisten alleen de mensen van bedrijfshulpverlening (bhv).

Leermomentje

Meteen na afloop van de oefening werden leerpunten voor een volgende keer besproken. Twee bhv’ers was opgevallen dat mensen het H-gebouw nog naar binnen konden via enkele ingangen. Het ging om de loopbrug vanaf het A-gebouw en om de ingang onderin het gebouw, waar voorheen de afdeling Post & Logistiek zat. Ook waren de batterijen van de portofoons leeg – een tamelijk knullige constatering, en duurde het tien minuten voordat de liften weer geactiveerd werden.

Scenario bedenken

Desalniettemin is hoofd bhv Harmen Rebel tevreden over de geënsceneerde brandoefening. Het grootste deel van de mensen in het gebouw was na 15 minuten beneden. Eens in de zoveel tijd maken ze meer werk van zo’n oefening door in overleg met de brandweer en de faculteit(en) een scenario te bedenken. In dit geval werd op een afgesproken tijdstip de rookmachine aangezet, zodat het alarm afging. De rest van de procedure moest vanzelf gaan.

Rebel vindt het belangrijk om twaalf à dertien keer per jaar oefeningen te doen, om medewerkers, studenten en bhv’ers alert te houden. “Mensen die vandaag in de dikke rookwolk terecht kwamen, reageerden anders, want dat is toch realistischer dan zonder rook.”

Bammetje alsnog afrekenen

Door de brandoefening hebben sommige mensen die van hun bammetje zaten te genieten in de Etude hun lunch moeten laten staan. Anderen hadden hun dienblad meegenomen naar buiten om buiten hun broodje kaas te eten. Wie nog niet had betaald, werd gevraagd later terug te komen om dat alsnog te doen. En jawel, bij de kassa van de Etude trof EM twee studenten die hier keurig gehoor aan gaven. LJ